Allt fler kontorslokaler står tomma i Stockholm, där trenden mot distansarbete och ett svagare ekonomiskt läge har bidragit till en minskad efterfrågan. Under det tredje kvartalet 2023 nådde vakansgraden för kontor i Stockholms län över 10 procent, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med samma period föregående år.
Pandemin och lågkonjunkturen påverkar kontorsmarknaden
Pandemin bidrog till att företag insåg att större kontor inte längre var nödvändiga, då många anställda övergick till hemarbete. Denna utveckling, tillsammans med lågkonjunkturens krav på kostnadsbesparingar, har gjort att fler företag överväger att minska sina kontorsytor. Öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser har ersatt fasta arbetsplatser, vilket effektiviserar ytan men samtidigt ökar antalet tomma kvadratmeter.
Geografiska skillnader i vakansgrader
Vakansgraden varierar kraftigt mellan olika delar av Stockholm. Vakansgraden i andra områden i Stockholm ligger vanligen runt 10 procent.
Enligt Cushman & Wakefields senaste Office Snapshot är vakansgraden i Kista nu 36 procent, vilket är en ökning och högre än i någon annan stadsdel i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Fastighetsvärldens beräkningar visar dessutom att vakansen i Kista skulle kunna stiga till cirka 65 procent om Ericsson beslutar sig för att lämna alla sina lokaler där.
Efterfrågan tenderar att vara högre i centrala lägen med goda kommunikationsmöjligheter och moderna, anpassade lokaler. Många kontorsbyggnader i ytterområdena byggdes under en tid när det var vanligt att pendla med bil, vilket idag ses som mindre attraktivt för företag och anställda.
Kista – från ”Sveriges Silicon Valley” till osäker framtid
Kista har länge varit ett centrum för teknologi- och IT-företag, men står nu inför stora utmaningar. Ericsson, en av områdets största arbetsgivare, har meddelat att de överväger att flytta sitt huvudkontor från Kista. Detta har väckt oro kring områdets framtid och dess attraktivitet. Flera anställda på Ericsson har rapporterat om en känsla av otrygghet i området, särskilt under kvällstid. Liknande farhågor uttrycktes av Coor, ett företag som nyligen beslutat att flytta sitt huvudkontor från Kista till Solna med hänvisning till trygghetsproblem och behovet av en modernare arbetsmiljö.
Staden planerar för blandad bebyggelse
För att möta utmaningarna i områden som Kista planerar Stockholms stad att utveckla fler bostäder. Ett av dessa projekt, Kista äng, kommer att omfatta 1 600 nya bostäder samt skolor och förskolor, i hopp om att skapa en levande blandstad och förbättra tryggheten. Jan Valeskog, företrädare för stadens fastighetsutveckling, menar att efterfrågan på kontorsytor kan komma att öka igen när konjunkturen vänder, men att områdenas attraktivitet och säkerhet blir avgörande för framtida investeringar.
Relaterade artiklar
Uppgifter: Ericsson överväger att lämna Kista – stor lokalflytt kan vara på gångIBM lämnar sitt svenska huvudkontor i Kista
Fler företag lämnar Kista – ”Otryggt”
Ericsson säger upp delar av sina lokaler i Kista – Företagsflykt från Sveriges ”Silicon Valley”
Sveriges Silicon Valley har floppat