Över 70 procent av unga mellan 25 och 29 år har inte råd att köpa en bostadsrätt i Stockholms stad, enligt nya siffror från Stockholms handelskammare. Med höga kontantinsatser och strikta kreditrestriktioner blir möjligheten att äga sin bostad alltmer avlägsen för unga vuxna i huvudstadsregionen. Detta skriver Dagens nyheter.
Höga inkomstkrav och kontantinsatser utestänger unga köpare
Enligt Stockholms handelskammares analys krävs en månadslön på 40 000 kronor för att ha råd med en etta på 31 kvadratmeter i Stockholms stad, jämfört med 35 000 kronor i länet som helhet. Utöver detta behövs en kontantinsats på 444 000 kronor i staden och 370 000 kronor i länet för att kunna göra ett lägenhetsköp. Totalt sett saknar 62 procent av unga vuxna i Stockholms län och 72 procent i staden den ekonomiska förutsättningen för att köpa sin första bostad.
Detta ekonomiska läge ställer stora krav på unga, som ofta har en lägre inkomst än vad bankernas kreditrestriktioner tillåter för bostadsköp. Följden blir att många unga, även de med stabila jobb, inte har möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden.
Kreditrestriktioner och konsekvenser för arbetsmarknaden
De höga trösklarna för att köpa bostad i Stockholm gör det inte bara svårt för unga att hitta boende, utan försvårar även för företag att rekrytera arbetskraft. Samhällsviktiga yrkesgrupper, som sjuksköterskor och poliser, hamnar utanför bostadsmarknaden i staden på grund av de höga bostadspriserna. Detta kan på sikt leda till en försvagning av Stockholms arbetsmarknad och skapa en obalans i samhällsviktiga funktioner.
Sedan 2010 finns ett bolånetak som innebär att nya bolån inte får överstiga 85 procent av bostadens värde. Amorteringskravet som infördes senare ställer också höga krav på låntagare; lån med belåningsgrad över 70 procent måste amorteras med två procent per år, och lån med skuldkvot över 4,5 gånger årsinkomsten kräver ytterligare amortering.
Möjliga lättnader i kreditrestriktionerna
För att lindra pressen på unga köpare utreds nu en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent, vilket skulle minska det krav på kontantinsats som idag är ett stort hinder för många unga förstagångsköpare. Utredaren John Hassler har även antytt att lättnader i amorteringskraven kan presenteras inom kort, med preliminärt beslut i början av november.
Många bedömare menar att lättnaderna skulle kunna förbättra ungas möjligheter att köpa bostad i Stockholm. Det kvarstår dock att se hur eventuella förändringar i reglerna kommer att påverka bostadsmarknaden och om det kommer vara tillräckligt för att unga ska ha råd att etablera sig i staden.
Stockholms bostadsmarknad står inför stora utmaningar, och med växande restriktioner krävs det att framtida reformer noggrant väger behovet av ekonomisk stabilitet mot den ökande efterfrågan på tillgängliga bostäder för unga.