S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Olof K Gustafssons försök att bli utlämnad till Sverige har misslyckats

Olof Gustafsson, VD för Escobar Inc, har varit frihetsberövad i Spanien sedan början av december förra året. Han står inför risken att bli utlämnad till USA, där han enligt Scheiman kan dömas till upp till 2050 års fängelse. Olof Gustafssons försök att bli utlämnad till Sverige tycks inte lyckas.

Enligt hans advokat har åklagaren avslutat utredningen om grovt bedrägeri.

”Det saknas brottsoffer, ingen känner sig lurad av Olof,” säger Gustafssons advokat, Sebastian Scheiman.

I februari tog Scheiman ett ovanligt steg genom att anmäla Gustafsson för grovt bedrägeri i Sverige, i hopp om att detta skulle medföra en utlämning till Sverige istället för USA, rapporterar Expressen.

Polisanmälan har lagts ned

Men nu ser dessa planer ut att ha krossats då polisanmälan har lagts ned, enligt Scheiman.

”Jag har informerats av åklagarmyndigheten att de inte kommer fortsätta med ärendet på grund av avsaknaden av målsägande,” meddelar han Expressen, och lägger till:

”Det finns inga brottsoffer, ingen som känner sig bedragen av Olof. Det finns en anmälan, men där har utredningen avslutats på grund av otillräckliga bevis.”

Gustafsson, som greps av spansk polis i samarbete med agenter från den amerikanska skattemyndigheten för anklagelser som inkluderar smuggling, penningtvätt, bedrägeri och olaglig handel med konst, uttrycker sin frustration över beslutet att lägga ned utredningen, samt över bristen på stöd från svenska myndigheter.

”Det är väldigt konstigt. Jag vet att jag inte varit populär i Sverige, men det är sorgligt att inte få stöd. Trots allt är det mitt hemland,” säger han.

Hungerstrejkat i fängelset i Malaga

Gustafsson har också blivit flyttad till Madrid efter att ha hungerstrejkat i fängelset i Malaga.

Scheiman nämner att spanska myndigheter har gett Sverige fram till 30 mars att begära Gustafssons utlämning.

”Därefter kommer en spansk domstol att besluta om den amerikanska begäran om utlämning till USA för rättegång,” förklarar Scheiman.

Gustafsson har gjort sig känd för att han, enligt sig själv, har hanterat det avlidna drogbaronet Pablo Escobars namn genom sitt företag Escobar Inc. Han hävdar även att han är vän och affärspartner med Pablo Escobars bror Roberto Escobar.

Det svenska utrikesdepartementet har bekräftat för Expressen att ”en man i 30-årsåldern blev frihetsberövad i Spanien i början av december”.

Relaterade artiklar

Sverige vägrar ta emot Olof K Gustafsson, VD för Escobar Inc

Olof K Gustafsson riskerar livstid i USA – Misstänkt för penningtvätt, bedrägerier och olaglig konsthandel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]