S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Olof K Gustafsson riskerar livstid i USA – Misstänkt för penningtvätt, bedrägerier och olaglig konsthandel

För några veckor sedan arresterades Olof K Gustafsson, VD för företaget Escobar Inc, i sitt hem i Spanien. Han är misstänkt för inblandning i en olaglig konsthandel relaterad till penningtvätt och bedrägerier, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Olof K Gustafsson är delägare i Escobar Inc tillsammans med Roberto Escobar, bror till den beryktade narkotikahandlaren Pablo Escobar och tidigare ekonomisk ansvarig för hans narkotikaimperium. Företaget Escobar Inc påstår sig ha äganderätten till namnet på den ökända drogkungen. Gustafssons karriär har inte varit utan kontroverser, inklusive konflikter med stora företag som Netflix, Apple och Klarna samt kritik för att ha poserat med vapen på bilder.

Enligt dokument som Svenska Dagbladet har granskat, har Gustafsson varit inblandad i en kriminell organisation som olagligt handlar med konst.

”På morgonen den 4 december genomförde polisen en räd i Olof K Gustafssons hem i Marbella. De bröt sig in genom dörren, grep både mig och Olof och tvingade oss att lägga oss på golvet. Olof blev handbojad. Vår dotter var också där” – Svetlana Gustafsson

Hade tre tavlor av Picasso i bakluckan

Det uppdagades att Gustafsson hade ett intresse för konst efter en tullkontroll i Frankrike år 2020. I bakluckan upptäcktes tre tavlor av Picasso. Detta ledde till en begäran om husrannsakan av spanska myndigheter.

Det amerikanska skatteverket var delaktigt i räden mot Gustafssons bostad. De anklagar honom för allvarlig penningtvätt och bedrägeri i samband med Escobar Incs försäljning av mobiltelefoner. Upp till 600 kunder ska ha betalat för produkter de aldrig mottagit.

Enligt Gustafssons advokat Federico Moglia handlar det dock bara om problem med posthanteringen, inte bedrägeri.

Riskerar livstid i fängelset – ”2050 år”

Olof K Gustafsson är för närvarande frihetsberövad i det spanska fängelset Alhaurin, där han är anklagad för bedrägligt beteende och konstsmuggling i USA. Om han överlämnas till USA av spanska myndigheter, kan han möta en en lång strafftid, på grund av sin inblandning i flertalet bedrägerier och inblandning i organiserad brottslighet. I en artikel publicerad i Expressen den 27:e januari uppger Olof följande:

”USA efterlyser mig och har begärt mig arresterad via Interpol. De misstänker mig för 35 fall av internationell penningtvätt och 41 fall av penningtvätt. Det extraordinära är att det potentiella straffet är 2050 år i fängelse.” – Olof K Gustafsson

För bedrägeribrott som bedöms som särskilt allvarliga, till exempel de som involverar stora ekonomiska förluster eller är en del av organiserad brottslighet, kan domarna bli strängare. I vissa extremt allvarliga fall kan detta innebära livstids fängelse, men den potentiella strafflängden på 2050 år har ej kunnat bekräftats av några dokument uppger Expressen.

Inom kommande månad förväntas rättegången i Spanien äga rum, enligt Olofs advokat. Advokaten arbetar aktivt för att Olof inte ska behöva vara häktad under processen, utan istället få vara på fri fot.

Advokaten: ”Amerikanska myndigheter försöker komma åt Pablo Escobars bror”

Enligt Olofs advokat försökte amerikanska myndigheter att få honom att samarbeta för att sätta dit Roberto de Jesús Escobar Gaviria, bror till Pablo Escobar. Men då Olof K vägrat har amerikanska myndigheter försökt ”skapa en mardröm” för Olof, säger advokaten.

Varken den svenska ambassaden eller regeringen har visat någon vilja att engagera sig i Olofs situation, trots advokatens uppmaningar om stöd från Sverige.

Relaterade artiklar

Sverige vägrar ta emot Olof K Gustafsson, VD för Escobar Inc

Olof K Gustafssons försök att bli utlämnad till Sverige har misslyckats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]