S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Efter årets kaos – Alectas toppar tar ut fallskärmar på 14 miljoner

Trots att pensionsjätten Alecta hade ett kaotiskt år så har tidigare topparna tagit ut fallskärmar på nästan 14 miljoner. Det avslöjas nu i årsredovisningen som kom ut i fredags. Alecta utreds nu av Finansinspektionen och har anmälts för misstänkt korruptionsbrott.

Alecta är Sveriges största pensionsbolag som förvaltar tjänstepensioner och som ägs av 35 000 företag och 2,8 miljoner privatpersoner som är deras kunder. Senaste året har varit minst sagt kaotiskt för Alecta där man gjorde en förlust på 20 miljarder kronor i amerikanska banker man investerade i som gick i omkull.

Utreds av Finansinspektionen

Före detta VD:n Magnus Billing fick sparken, styrelseordföranden Ingrid Bonde har avgått. Carina Åkerström, tidigare vd på Handelsbanken, valdes som ny styrelseordförande 22 februari i år men slutade självmant efter bara nio dagar efter DI:s avslöjande om att hon sitter på dubbla stolar.

Finansinspektionen utreder nu Alecta för deras bristande riskhantering, och har gjort en anmälan om misstänkt korruptionsbrott i samband med Alectas investering i Hemstaden Bostad.

Stora fallskärmar till tidigare topparna

Samtidigt har Alectas toppar tagit ut stora fallskärmar. Den sparkade vd:n Magnus Billing fick lön, avgångsvederlag, arvoden samt förmåner på totalt 12,9 miljoner kronor under 2023, varav 6,4 miljoner kronor är avgångsvederlag.

Enligt Dagens Industri så fick Henrik Gade Jepsen, tidigare kapitalförvaltningschef, en total ersättning på cirka 8,9 miljoner kronor, där 5,1 miljoner kronor var i form av avgångsvederlag. Väldigt anmärkningsvärt när han bara jobbade där ett halvår och var sjukskriven under majoriteten av tiden. Tidigare chefsjuristen William McKechnie fick ett avgångsvederlag på 2,4 miljoner kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]