S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Kraftigt fall för villor i September

I september upplevde Sverige en markant nedgång i villapriserna, med en minskning på 1,9 procent, medan lägenhetspriserna förblev oförändrade. Totalt sett sjönk bostadspriserna i landet med 1,3 procent under denna månad.

I Storgöteborg var nedgången ännu mer påtaglig, med en imponerande 5,3 procent minskning i villapriserna. Även i norra Sverige och Stormalmö noterades liknande tendenser enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för september.

Sedan bostadspriserna nådde sin topp under förra våren har de sammanlagt minskat med nästan 13 procent, medan lägenhetspriserna har minskat med nästan 9 procent och villapriserna med över 15 procent.

Robert Boije, chefekonom på SBAB, förväntar sig att priserna kommer att fortsätta att sjunka under hösten. Han påpekar att Riksbankens senaste höjning av styrräntan kommer att påverka de rörliga bolåneräntorna med en viss fördröjning. Dessutom kan de nuvarande låga marginalerna på bolån komma att öka när bankerna höjer inlåningsräntorna, vilket i sin tur skulle leda till högre rörliga bolåneräntor. Många bostadsrättsföreningar står dessutom inför betydande höjningar av månadsavgifterna, enligt Robert Boije i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]