S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Butiksdöden: tuff period för sporthandeln i Sverige

Sport- och sporthandeln i Sverige går igenom en tuff tid med nedskärningar och ekonomiska utmaningar som dominerar nyheterna. Decathlon är nu tvungen att minska antalet butiker i Sverige med 50%. Samtidigt befinner sig Sportamore, som ägs av Footway, i en kris som har tvingat hela koncernen att genomgå en rekonstruktion. XXL har också tvingats genomföra flera nyemissioner för att hantera de ekonomiska svårigheterna.

Decathlon är den senaste kedjan som har tvingats dra sig tillbaka från den svenska marknaden på grund av den ökande konkurrensen. Den franska kedjan kommer att stänga två av sina fyra butiker i Sverige, inklusive en flaggskeppsbutik, trots tidigare ambitioner att expandera i landet.

Svensk Handels rapport ”Läget i handeln 2023” visar att sport- och fritidssegmentet hade en betydande förlust under 2022 med en minskning av försäljningen både i löpande priser och fasta priser. HUI förutspår att försäljningen inom sport- och fritidshandeln kommer att minska med 3 procent i löpande priser under detta år, på grund av förändrade konsumentbeteenden efter pandemin och minskad köpkraft.

Även e-handeln har påverkats av den tuffa marknaden. Footway, som äger Sportamore, tvingades genomgå en rekonstruktion på grund av de utmaningar som sporthandeln i Sverige och Norge står inför.

XXL har haft en särskilt svår tid med minskande försäljning och förluster. Kedjan genomförde nyligen en nyemission på en halv miljard norska kronor, och aktien har tappat nästan 90 procent under det senaste året. Trots detta planerar de att öppna nya butiker och omlokalisera några av de befintliga.

Stadium, den marknadsledande kedjan, har klarat sig bättre i konkurrensen och det svåra marknadsläget. De redovisade en ökad omsättning och rörelsemarginal under det senaste räkenskapsåret.

Intersport har haft det tuffare och såg en minskning av försäljningen och rörelsemarginalen förra året. Kedjan har nyligen stängt sin enda butik i Stockholms city, men har fortfarande över 100 butiker i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]