S&P500: 5447.87$ , -0.31%
OMXS30: 2568.96$ , -0.99%
BTC: 60646.3$ , +1.46%
XAU: 2324.73$ , -0.35%

ICA-vd:ns strategi för att försöka få tillbaka kunderna

Under de senaste två åren har ICA-butiker i Sverige haft det kämpigt med att behålla kunder. Pga inflationen och ökade matpriser har konsumenter dragit sig mot mer prisvärda alternativ, och särskilt har Axfoods Willys sett en stark tillväxt under denna period.

För första gången sedan det tredje kvartalet 2021, växte ICA Sverige snabbare än marknaden i allmänhet, med en extra procentenhet. Det ska dock sägas att under samma period växte Axfood med tre procentenheter mer än marknaden, vilket ni kan läsa mer om här.

Investerar 1 miljard på att hålla nere priserna

För att möta utmaningen har ICA fokuserat på att bromsa prisökningarna. Från mars 2023 investerade företaget en extra miljard kronor i prisjusteringar. Nina Jönsson, VD för ICA, förklarade att målet är att sänka priset till butikerna, vilket i sin tur ska möjliggöra lägre konsumentpriser på vardagsvaror. Denna strategi innefattar både direkta prissänkningar och en ansträngning att begränsa prisökningar beroende på varukategori.

Trots dessa ansträngningar finns det fortsatt osäkerhet på marknaden. I januari 2024 ökade livsmedelspriserna återigen, något som påverkades av faktorer som krig, växelkurser och strejker som påverkar transportkostnader. Nina Jönsson understryker att läget fortfarande är osäkert, men noterar också att globala prisindex för produktion börjar sjunka.

En betydande ökning

På en ljusare not, rapporterade ICA-gruppen en betydande ökning i vinst före skatt till 931 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023, jämfört med 185 miljoner kronor under samma period året innan. Rörelsevinsten, exklusive engångsposter, ökade också, från 1 389 miljoner till 1 487 miljoner kronor. Intäkterna för hela koncernen, som inkluderar Rimi, Icabanken och Apotek Hjärtat, steg med 7,6% till 38,3 miljarder kronor. Intäkterna för ICA Sverige ökade med 6,4%, vilket indikerar en viss volymökning i försäljningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se