SPY: 507.85$ , +0.07%
QQQ: 436.78$ , -0.29%
BTC: 51580.36$ , +1.59%
GLD: 188.62$ , +0.57%

Kinas ekonomiska kollaps ”som 2008 på steroider”

Kinas ekonomiska kris förvärras, varnar toppinvesteringsföretaget Hayman Capital. Grundaren Kyle Bass pekar på president Xi:s överdrivna fokus på fastighetsmarknaden som en drivande orsak till ekonomins fall mot en finanskris liknande den 2008.

Sedan 2021 har de kinesiska aktiemarknaderna tappat 7 biljoner dollar. Trots Pekings ansträngningar för att stoppa kapitalflykt, återstår en brist på förtroende. ”Kina riskerar en finanskris i stil med USA 2008 på grund av sitt beroende av fastighetsmarknaden, sade Kyle Bass från Hayman Capital under en intervju med CNBC i tisdags.

3,5 gånger högre hävstång än USA hade

Han jämförde situationen med den amerikanska finanskrisen, fast på steroider. ”Kinas banksektor har 3,5 gånger högre hävstång än vad USA hade inför krisen, och deras erfarenhet med banksystemet sträcker sig bara över några årtionden,” förklarade Bass.

Utgör en fjärdedel av Kinas BNP

Han påpekade att Kinas ekonomiska tillväxt före pandemin drevs av en oreglerad fastighetsmarknad, som överutnyttjade skuldfinansiering. Nu när branschen drabbas av betalningsinställelser, kan det få allvarliga konsekvenser för landets bredare ekonomi. Fastighetssektorn utgör cirka en fjärdedel av Kinas BNP och 70 % av hushållens förmögenhet.

Som jämförelse förlorade det amerikanska banksystemet omkring 800 miljarder dollar under finanskrisen, men återkapitaliserades sedan med nytt kapital, förklarade Bass. Kinesiska tjänstemän har varit tveksamma till att erbjuda den typ av ekonomiska stimulanser som USA gjorde 2008.

Under kaoset på Kinabörsen har många investerare vänt sig till Indien istället, som ökar väldigt kraftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]