S&P500: 5447.87$ , -0.31%
OMXS30: 2573.91$ , -0.8%
BTC: 60827.25$ , +1.76%
XAU: 2329.85$ , -0.13%

Apple döms för konkurrensbrott – ska betala Spotify 20 miljarder

Techjätten Apple bötfälls av EU-kommissionen för konkurrensbrott mot Spotify. Böterna uppgår till 1,84 miljarder euro, vilket är en högre summa än vad som spekulerats om tidigare.

Apple anmäldes av Spotify för konkurrensbrott redan 2019. EU började sin utredning formellt 2021, och nu är den äntligen klar. Det hade tidigare spekulerats från källor om en summa på omkring 500 miljoner euro, men summan blev högre än väntat på 1,84 miljarder euro, cirka 20 miljarder svenska kronor.

App Store tar 15 – 30 procent av prenumerationskostnaden

Konfliktens kärna ligger delvis i Apples betalningsstruktur, som innebär att företaget tar en avgift för digitala produkter som säljs via appar på deras plattform, ett system som kallas för ”in-app-purchases”. Detta system är utformat så att det inte går att ersätta med en alternativ betalningslösning från en konkurrent.

Denna modell har lett till att Spotify över tid har varit tvungen att avstå mellan 30 och 15 procent (där 30 procent gäller det första året och 15 procent för de följande åren) av prenumerationsinkomsterna från användare som uppgraderat till premiumkonton via applikationen.

Apple kommer överklaga

Enligt Apple så har Spotify växt snabbare än marknaden tack vare att de finns i Iphone, och de säger också att de inte har tagit betalt via appen, så Spotify har inte betalat någonting till Apple genom åren.

De tycker det är orimligt att Spotify ska kunna ta del av alla Apples verktyg utan att betala något för själva värdet. Apple kommer att överklaga domen och det väntas bli en lång process i EU-domstol på flera år.

Relaterade artiklar

Apple klår Samsung för första gången på 13 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se