S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Apple klår Samsung för första gången på 13 år

För första gången på 13 år har Apple tagit över positionen som världens största smartphone-tillverkare, en titel som länge innehafts av Samsung. Enligt en rapport från International Data Corp (IDC), levererade Apple nästan 235 miljoner smartphones under 2023, vilket placerade dem före Samsung som levererade 227 miljoner enheter. Detta markerar en betydande förändring i den globala mobilmarknaden, där Apple inte har haft ledningen sedan 2010.

Under 2023 ökade Apples produktion med 3,7 %, medan Samsungs leveranser minskade med 13,6 % jämfört med året innan. Trots lanseringen av Samsungs nya Galaxy-modell med översättningsfunktion och flera AI-funktioner, står det klart att företaget behöver skapa en stark efterfrågan för att återta sin position som marknadsledare.

Ökad trend mot dyrare enheter

Nabila Popal, forskningsdirektör vid IDC:s Worldwide Tracker team, betonar Apples framgång och konkurrenskraft. Denna framgång tillskrivs till en ökad trend mot dyrare enheter, som nu står för över 20 % av marknaden. Aggressiva inbyteserbjudanden och räntefri finansiering har varit nyckelfaktorer i denna utveckling.

Förutom Apple och Samsung inkluderar topp 5-listan över de största smartphone-tillverkarna även de kinesiska företagen Xiaomi, Oppo och Transsion.

Samsung väntas prestera bättre i år

Trots det senaste årets utmaningar har både Samsung och IDC förväntningar på att den koreanska elektronikjätten kommer att prestera bättre under det kommande året. Redan under fjärde kvartalet förra året såg Samsung en ökning av leveranser med 8,6 % på global skala, vilket kan vara ett tecken på en potentiell återhämtning och fortsatt konkurrens på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]