S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Undersökning: Var tredje bolånetagare tvingas flytta om räntan går över 7%

En ny undersökning av SBAB visar att var tredje bolånetagare blir tvungna att använda sina sparade pengar för att täcka räntorna i höst.

SBAB har genomfört en studie med 1 000 bolånetagare för att kartlägga hur räntehöjningar påverkar deras ekonomi. Resultaten visar att en av fem bolånetagare med en belåningsgrad över 50 procent kommer att drabbas negativt av en så liten räntehöjning som 0,25 procentenheter. Dessutom tror en tredjedel av dem att de kommer att behöva använda sina besparingar för att täcka räntorna.

För de som har en belåningsgrad över 80 procent är situationen ännu tuffare. En fjärdedel av dem är rädda för att inte kunna betala sina bolåneräntor i höst och riskerar förlust om de säljer sin bostad.

Historisk styrränta. Källa: Riksbanken.se

Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, påpekar att det är oroande att så många bolånetagare kan tvingas använda sina besparingar för att betala räntorna, vilket inte är hållbart på lång sikt. Hon rekommenderar att de överväger skattejämning som ett sätt att jämna ut ränteavdraget över tid.

Hon påminner också om att de flesta hushåll gör sitt bästa för att betala sina bolåneräntor även i svåra tider, och att det är möjligt att kontakta banken för rådgivning eller ansöka om undantag från amorteringskraven i vissa fall, som vid sjukdom eller arbetslöshet.

När det gäller att sälja bostaden, visar undersökningen att nästan var tredje person med en belåningsgrad över 50 procent skulle överväga att flytta om bolåneräntan steg till 7 procent. En del har redan sålt och flyttat till billigare bostäder, medan andra tvekar på grund av minskat bostadsvärde eller svårigheter att hitta något billigare.

Hasselvik konstaterar att de som behöver flytta mest sannolikt har högst belåningsgrad och att de riskerar förlust om de säljer sin bostad, vilket komplicerar deras situation ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]