S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Stort utbud av bostäder oroar, nedgång väntas i höst

Experterna förutspår att det kommer att vara en nedgång i bostadspriserna under hösten, högre räntor och en avmattning i nyproduktionen av bostäder. De är dock överens om att den nuvarande starka arbetsmarknaden håller tillbaka en större krasch, åtminstone för tillfället.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är orolig över det ökande utbudet av bostäder på marknaden, vilket kan leda till prisfall. Storbankens analytiker förutspår en prisminskning på 17,5 procent från förra årets topp till botten.

Robert Boije, chefsekonom på bolånebanken SBAB, delar den åsikten om prisfall under hösten, särskilt om räntorna fortsätter att stiga. Dock påpekar han att en stark arbetsmarknad är avgörande för att undvika en krasch på andrahandsmarknaden.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, betonar att bostadsmarknaden är komplex och att stigande räntor kan påverka omsättningen mer än priserna.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, ser den starka arbetsmarknaden som en skyddande faktor som hindrar större prisfall, men han tror att priserna kan fortsätta sjunka något innan botten nås.

När det gäller Riksbankens räntebeslut är det olika åsikter bland experterna, men de är överens om att tiden med extremt låga räntor är över och att räntorna förväntas stiga framöver.

När det gäller nyproduktionen av bostäder förutspår experterna en dramatisk nedgång, men de tror inte att pågående projekt kommer att stoppas helt. Det förväntas bli en ökning av konkurser inom byggbranschen, särskilt bland mindre och medelstora företag.

Diskussionen om att införa tillfälliga amorteringslättnader för hushåll har förekommit, men det finns delade åsikter om detta bland experterna. Vissa ser det som en nödvändig åtgärd medan andra anser att amorteringskraven är kloka och att man istället bör överväga riskerna med höga skulder.

Det finns dock en ljusglimt i framtiden, enligt Jens Magnusson, som tror att det kan komma generellt stöd till hushåll och riktade bostadsbidrag när inflationen sjunker och regeringen inför en mer stimulerande finanspolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]