S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Riksbanken höjer räntan till 4% – ytterligare höjning väntas i November

Riksbanken har beslutat att höja styrräntan med 25 punkter till 4,0 procent, vilket var det mest förväntade beskedet. Osäkerheten låg istället i framtiden, med räntebeskedet i slutet av november som nu är nästa stora händelse. Riksbanken gav ett tydligt intryck av att det blir en ytterligare höjning då.

Även om små förändringar i räntan kan tyckas obetydliga, är de av stor betydelse. Hushåll och företag vara medvetna om att styrräntan troligen kommer att justeras upp till 4,25 procent om drygt två månader.

En annan väntad åtgärd var att vissa delar av valutareserven kommer att valutasäkras. Riksbanken meddelade redan i juni att detta skulle utredas, och de flesta förväntade sig detta beslut. Bakgrunden är att reserven har ökat i värde på grund av kronans försvagning. Nu, för att säkra en del av vinsten, kommer Riksbanken att börja sälja 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro från måndag och under en period på 4-6 månader. Detta motsvarar cirka 115 miljarder kronor eller en fjärdedel av valutareserven, som är värd 430 miljarder kronor.

Riksbanken poängterade dock att denna åtgärd inte har något penningpolitiskt syfte utan handlar om riskhantering, men enligt vissa bedömmare är detta en form av valutaintervention. Beskedet fick även kronan att stärkas något under torsdagsförmiddagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]