S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Anders Borgs kritik mot Thedéen: Sluta höj räntan

Anders Borg förklarar i en intervju med DI att den svenska räntan inte behövs höjas mer. Han uttrycker även kritik mot finansministern Svantessons reformer och beskriver dem som skadliga. Han är särskilt orolig över bristen på tillväxtåtgärder i den nuvarande budgeten.

Borg stöder emellertid storleken på höstbudgeten som innehåller reformer värda nästan 40 miljarder kronor. Han anser att regeringens försiktiga syn på konjunkturen är välgrundad med tanke på den nuvarande inbromsningen på grund av räntor och inflation.

Anders Borg anser att det saknas en tydlig tillväxtpolitik och är speciellt kritisk till att regeringen inte höjt brytpunkten för statlig skatt. Han ifrågasätter också beslutet att sänka skatten på diesel och bensin och tror att en sänkning av bolagsskatten skulle vara mer gynnsam för ekonomin på lång sikt.

Han pekar på att Sverige går in i en period med svagare ekonomisk konjunktur och en försämrad arbetsmarknad. Samtidigt förutspår han att Riksbanken snart kommer att uppnå sitt inflationsmål på 2 procent och anser att ytterligare räntehöjningar inte behövs. Han tror att Riksbanken istället bör överväga att sänka räntan inom ett eller två kvartal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]