S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Ökande skuldberg leder till fler ärenden hos Kronofogden

En ökande trend av ärenden hos Kronofogden signalerar en förvärrad ekonomisk situation för många. Enligt Davor Vuleta, talesperson för privatekonomi vid myndigheten, är det inte ovanligt att de får samtal från personer som tidigare inte haft någon kontakt med Kronofogden, rapporterar Dagens Industri.

En del av de drabbade har spenderat över sina ekonomiska möjligheter, kanske genom att investera i fastigheter, renoveringar eller resor, och nu befinner de sig i en akut ekonomisk kris. Vuleta understryker att när ärenden hamnar hos Kronofogden har problemen ofta varit närvarande under en längre tid, vilket leder till betydande psykiskt lidande.

En färsk rapport från Socialstyrelsen belyser att ekonomiska problem kan öka risken för självmord, medan forskning från Lund indikerar att en av fem som drabbas av skulder har försökt ta sitt liv minst en gång. Vuleta poängterar vikten av att ta dessa indikationer på allvar.

Trots detta betonar han att oro inte behöver vara negativ om den leder till att man agerar för att lösa sina ekonomiska problem. Att skapa en budget, minska utgifter eller utforska nya inkomstkällor kan vara steg i rätt riktning. Men en överdriven oro kan resultera i allvarliga psykiska problem som kräver professionell hjälp från både hälso- och skuldrådgivare.

Kronofogden har hittills sett en betydande ökning av ärenden under året. Särskilt oroande är den ökade belastningen bland äldre personer, där ökningen bland kvinnliga 65-plussare har ökat med hela 21 procent.

Davor Vuleta uttrycker sin oro för denna utveckling och påpekar att pensionärer med begränsade inkomster inte längre kan upprätthålla sin ekonomiska stabilitet. Myndigheten förutspår att ännu fler personer kommer att hamna i ekonomiska svårigheter och därmed behöva Kronofogdens hjälp. Det rådande läget indikerar en ökande oro bland allmänheten, och Vuleta betonar att personer som kämpar ekonomiskt sällan mår bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]