S&P500: 5447.87$ , -0.31%
OMXS30: 2568.96$ , -0.99%
BTC: 60646.3$ , +1.46%
XAU: 2324.73$ , -0.35%

Northvolt och H2 Green Steel får massiva finansiella stöd

Northvolt

Riksgälden har beslutat att säkerställa enorma lån för H2 Green Steel och Northvolt inom ramen för programmet för storskaliga gröna industriinvesteringar.

Denna finansiering bekräftar även en betydande rund av finansiering som Northvolt planerar att genomföra under 2024.

Enbart investeringen i Skellefteå förväntas kosta mellan 70 och 80 miljarder kronor, medan Kanadafabriken landar på 55 miljarder kronor. Just nu pågår nya investeringar och driftskostnader på runt 200 miljoner dollar per månad, motsvarande 2 miljarder kronor.

Riksgälden kommenterar

”Batterier möjliggör utfasningen av fossila drivmedel, särskilt inom transportsektorn, och ökar flexibiliteten i elsystemet genom energilagring. Därför utgör de en viktig del i arbetet för att nå klimatmålen. Anläggningen kommer att producera grönt stål, vilket kan minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med konventionell ståltillverkning. Produktion av grönt stål är en viktig komponent i arbetet för att uppnå klimatmålen.”

Detta innebär att Northvolt behöver fortsätta att tillföra kapital löpande. Nyligen säkrade de 12 miljarder kronor genom en konvertibel, vilket betyder att de hittills har samlat in cirka 100 miljarder kronor.

Nu är det bekräftat att de får ytterligare kapitaltillskott på 1,5 miljarder dollar (cirka 15 miljarder kronor) via en kreditgaranti från Riksgälden.

Det gröna kreditgarantiprogrammet från staten kräver att investeringarna främjar Sveriges miljö- och klimatpolitiska mål.

Samtidigt bekräftas det att även H2 Green Steel, verksamma inom grön stålproduktion, får en kreditgaranti på 1,2 miljarder euro. Lånet är riktat mot deras nya anläggning i Boden.

Detta stöd sker genom att Riksgälden garanterar lån som kommer att tillhandahållas av flera olika banker och kreditinstitut.

Relaterade artiklar

Mystiska dödsfall – BMW återkallar miljardorder – Fabriken i Borlänge läggs ned

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se