S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Efter raset: Academedia-affären med Johan Akelius stoppas

Uppmärksammade affären där mångmiljardären Roger Akelius planerade att förvärva Academedia har abrutits. Efter en dramatisk kursnedgång och intensiv kritik från både Academedias personal och missnöjda investerare så väljer Mellby Gård att backa. Mellby Gårds vd Johan Andersson lovar nu att stanna som långsiktig ägare i företaget.

– Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till Dagens Industri.

Aktierna rasade

Efter Akelius radikala idéer och utspel fick han hård kritik från både anställda och investerare. Han pratade bland annat om att ”betyg är avskyvärt”, att man ska investera i fler böcker och att Academedia ska kunna ta mer betalt från föräldrar.

Hans idéer har även mött motstånd från Friskolornas riksförbund, Socialdemokraterna och skolminister Lotta Edholm (L). Dessa förslag och den relaterade debatten ledde till ett kursfall för Academedias aktie.

Akelius ger inte upp med pedagogiken

Akelius skriver till TT att hans ambitioner att utveckla pedagogik står kvar, men att det får bli i ett helt annat sammanhang.

Det ska också sägas att han inte bara fått kritik, utan några har uppskattat hans engagemang. ”Oavsett vem som står som ägare är aktiebolag inte en lämplig driftsform för skolverksamhet. Men det är samtidigt uppfriskande med en investerare som vågar prata om att ta bort avkastningskraven och fokusera på det som faktiskt är skolans uppdrag”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, till Svenska Dagbladet.

Relaterade artiklar

Fastighetsmiljardären Roger Akelius köper upp AcadeMedia – Aktien minskar 15% efter beskedet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]