S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Allt fler ansöker om amorteringspaus: Hushållen får inte längre ihop ekonomin

Ännu fler hushåll väljer att temporärt stoppa sina avbetalningar på bolån: De kämpar ekonomiskt. Ökade låneräntor belastar dem som äger bostäder. Var femte person som lånat pengar för att köpa bostad ansöker nu om att få lindra sin amorteringsbörda, rapporterar Dagens Industri.

Bland de argument som kunderna ger för att få lindring finns föräldraledighet och höga räntor.

En undersökning utförd av analysföretaget Demoskop för SEB visar att hushållen är delade i sin syn på att få lättnader i amorteringarna. De flesta planerar inte att fråga banken om tillfällig minskning av avbetalningarna. Däremot har 5 procent redan ansökt och 16 procent planerar att göra det.

Nästan hälften av ansökningarna motiveras av de högre räntekostnaderna enligt Demoskop. Även ökade elkostnader och dyrare bränsle ligger högt på listan över låntagarnas skäl.

Enligt regelverket krävs det specifika orsaker och en väsentlig försämring av ens privatfinanser för att tillfällig lättnad i avbetalningskraven ska beviljas. Men höjda låneräntor fungerar inte som skäl.

Godkända orsaker inkluderar inkomstbortfall på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Även ökade elkostnader kan räknas som orsak.

En rapport från Finansinspektionen visar att antalet ansökningar om undantag från avbetalningar på lån har ökat betydligt de senaste två åren. Under första halvåret 2022 godkände bankerna mellan 600 och 800 undantag varje månad. Fram till april samma år hade siffran stigit till 2 500 låntagare varje månad som fick tillstånd för en paus i avbetalningarna.

Åldersgruppen 31–40 år var mest vanlig bland de som fick undantag. Det var främst låntagare som amorterade 3 procent av lånet varje år som fick lättnader.

SEB har också frågat hushållen var de ser den största risken för en försämrad boendeekonomi. Efter hyreshöjningar, som 24 procent nämnde, är det stigande bolåneräntor som oroar mest. Var femte person som tillfrågats placerar ränteökningen högst. Bankens privatekonom hade förväntat sig att fler skulle vara mest oroliga för räntan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]