S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Hexatronic rasar 36% – Vinstmarginalen lägre än förväntat

Fiberkabel företaget Hexatronic(HTRO), står inför en svår situation efter att deras senaste rapport skakat förtroendet på aktiemarknaden. Idag rasade Hexatronic närmare 36%. Tidigare hopp om en stabil ekonomisk framtid har ersatts av en pessimistisk vy.

Nu riktas uppmärksamheten mot risken för nya aktieemissioner och osäkerheten kring företagets kassaflöde.

I oktober presenterade Hexatronic sin rapport där de återigen bekräftade förväntningarna på en vinstmarginal på 15-17 procent för andra halvåret 2023. Men nu, bara tre veckor senare, har dessa förhoppningar krossats.

Prognosen är nu betydligt lägre, med förväntningar på en marginal på 12-14 procent, och detta exkluderar kostnader för pågående omstruktureringar.

Detta innebär en markant försämring, och den förväntade pressen på vinstmarginalen är verklighet. Då varningen kommer mitt i fjärde kvartalet antyder det en mycket dyster framtid. Trots att efterfrågan på fiber i USA förväntas öka, vilket företaget betonar, förstärks inte förtroendekrisen kring Hexatronic, särskilt med tanke på bolagets koppling till VD Henrik Larsson Lyon.

Målet om 15-17 procent sattes tidigare under året och var en höjning från 12 procent. Vid den tiden handlades aktien runt 130 kronor. Idag ligger den under 20 kronor efter en kraftig nedgång. I retrospektiv framstår tidpunkten för det nya målet som mycket olämpligt, och det ser mindre bra ut från styrelsens sida.

Hexatronics försäljning minskade med 13 procent organiskt under det tredje kvartalet. Vinstvarningen antyder att den negativa trenden fortsätter för det fjärde kvartalet. Trots den kraftiga kursnedgången kan intresset för aktien öka, men rykten om nya aktieemissioner och ifrågasättandet av företagets kassaflöde kommer vara på tapeten.

Företagets skuldsättning, justerat för förvärv, är nu 1,8 gånger de senaste fyra kvartalens rörelseresultat. Med en minskning av vinstmarginalen förväntas skuldsättningsgraden öka. Oro kring balansräkningen ersätter tidigare fokus på företagets potential på den amerikanska marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]