S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Julhandel på kredit kan bädda för tufft januari

För många är januari den fattigaste månaden på året. Något som kan göra det extra tufft är om delar av julhandeln har skett på kredit. Skuldrådgivaren Linda Holms råd är att förhandla om utgifterna överstiger inkomsterna.

Att köpa julklappar på avbetalning

Att köpa julklappar på avbetalning är inte ovanligt. Julmat och andra saker som hör till jul och nyår kan även det tas på avbetalning. För många är utgifterna i januari större än under andra månader. I kombination med högre räntor hamnar nu många i en svår ekonomisk situation.

Möjligt att förhandla

Skuldrådgivaren Linda Holm påminner i en intervju med YLE att det är möjligt att förhandla med fordringsägaren om avbetalning. Det gäller då att ärendet påbörjas innan förfallodagen och att du ber om att få en avbetalningsplan, eller en längre avbetalningstid.

Linda påpekar för YLE att det kan kännas skamligt, och att det kan kännas svårt att erkänna sina misstag för andra. Hon understryker dock att det är det ansvarsfulla sättet att sköta sin ekonomi på. Att ringa till fordringsägare och förhandla ska inte vara förknippat med några skuldkänslor, menar hon.

Ha framförhållning

Ett av Lindas tips för att undvika ekonomiska besvär i januari är att se över ekonomin på förhand. Det som blir över efter telefonräkningar, försäkringar och boendekostnader är det som man har kvar att leva på. Den som då upptäcker att det inte finns pengar kvar för julhandel som skett på kredit bör snarast kontakta fordringsägaren och förhandla om en avbetalningsplan eller en längre avbetalningstid.

Flera försvårande omständigheter

I kombination med höjd styrränta, inflation, höga elpriser och dyrare bränslepriser har många svenskar fått det svårare att få ihop ekonomin det senaste året.

Linda vittnar om samma sak. Många som kontaktar henne i egenskap av skuldrådgivare har tidigare klarat av sin privatekonomi och sina lån tidigare. Med höjda räntor har de dock börjat få större problem.

Lindas råd om du julhandlat för mycket på kredit

  • Vänta inte för länge med att förhandla. Om du ska förhandla med fordringsägaren, se då till att påbörja ärendet innan förfallodagen.
  • Inga snabblån. Undvik snabblån för att betala av krediterna – även det lånet ska, i sinom tid, betalas av.
  • Gör en budget. Skriv upp inkomster och utgifter för januari. Kontakta snarast fordringsägaren om du märker att du inte har råd med krediterna.
  • Känn ingen skam. Många kan tycka att det känns skamligt att erkänna sina misstag. Linda menar dock att det är det ansvarsfulla sättet att hantera sin ekonomi på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]