S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

7 skatter som höjs det nya året

Här är några av de skatterna som ökar idag i samband med det nya året. Regeringen har lyft fram det nya jobbskatteavdraget och den minskade skatten på bränsle, men det följs även av flera andra skattehöjningar.

Idag sker en historiskt stor ökning av elskatten. För en vanlig villa innebär detta en ökning på ungefär 1 000 kronor om året. Skatten på investeringssparkonton (ISK) höjs också till strax över en procent. Alkoholskatten ökar för andra året i rad, vilket resulterar i att priset på en flaska vin blir två kronor dyrare på Systembolaget efter årsskiftet.

Skattebetalarnas förening har sammanställt en lista med skattehöjningar för 2024:

  1. Höjd energiskatt. Energiskatten höjs med full kraft den första januari. Elskatten ökar med 4,5 öre per kWh inklusive moms, vilket innebär cirka 900 kronor mer om året för en vanlig villa och över fyra miljarder i ökade kostnader för svenska skattebetalare.
  2. Höjd genomsnittlig kommunalskatt. Den genomsnittliga kommunalskatten ökar till 32,37 procent under 2024, även om den varierar mellan olika kommuner.
  3. Höjd skatt på cigaretter. Skatten på nikotin och tobak höjs vid årsskiftet enligt tidigare beslut i riksdagen. Regeringen har aviserat att skatten på cigaretter och snus kommer att separeras, med höjning för cigaretterna först i november 2024.
  4. Höjd spelskatt. Spelskatten höjs från 18 till 22 procent vid halvårsskiftet.
  5. Skatten på alkohol höjs. Även alkoholskatten ökar den första januari till följd av tidigare beslut.
  6. Förlängd tidsgräns för expertskatt. Expertskattens tidsgräns utökas från dagens fem år till sju år.
  7. Arbetsgivaravgiften för ungdomar höjs. Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga mellan 15 och 18 år försvinner vid årsskiftet, vilket innebär att företag nu måste betala full arbetsgivaravgift även för ungdomar från och med första januari.

Skattebetalarnas förening påpekar att även om flera av skattehöjningarna sker automatiskt enligt indexering, bär regeringen ansvaret. Erik Bengtzboe, chefsekonom på föreningen, uttryckte att indexeringar innebär att skattehöjningar görs automatiskt, och med den höga inflationen får de större konsekvenser för människor. Bengtzboe påpekade även att regeringen på senare tid har valt att ibland tillämpa indexeringar enligt regelverket och ibland avstått, senast med gränsen för statlig inkomstskatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]