S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Undersökning: Bostadpriserna är tillbaka på 2015 års nivå

De senaste siffrorna avslöjar en dramatisk nedgång i bostadspriserna – det är verkligen påtagligt. Trots att ett prisfall på ungefär 10 procent sedan hösten 2021 kanske inte verkar så tungt, har de verkliga priserna faktiskt sjunkit med 25 procent under de senaste två åren. Nu är priserna tillbaka på samma nivåer som 2015.

Den snabba inflationen syns tydligt i butikernas priser och i familjers matkostnader. Men det är inte lika uppenbart när värdet på ens egendom minskar. Detta gäller särskilt för våra bostäder.

Enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, måste man gå tillbaka till mitten av 2015 för att hitta liknande låga nivåer på bostadsrättspriserna som nu.

Vad gäller villapriser har de, med hänsyn till inflationen, inte varit så låga sedan slutet av 2018.

På uppdrag av Dagens Industri har SBAB granskat den verkliga prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Jämfört med oktober 2021 har både bostadsrätter och villor i genomsnitt sjunkit i verkligt värde med 25 procent. Detta är jämfört med en nominell nedgång på cirka 10 procent under samma period.

Ta hänsyn till den svaga kronan

En 10 procentig förändring kanske inte verkar mycket. Men man får tänka på att den svenska kronan har gått otroligt dåligt senaste tiden, och sedan toppen 2021, har kronan minskat 22% mot dollarn.

Skillnaden mellan de priser som bostadsspekulanter ser idag och den verkliga prisutvecklingen förklaras av den oväntat höga inflationen. Konsumentpriserna har stigit med 18 procent sedan oktober 2021.

Det blir tydligt att vår köpkraft minskar när löneutvecklingen inte kan matcha inflationen. Enligt Riksbankens prognoser kommer den verkliga löneutvecklingen att vara svag även nästa år, och det förväntas inte att den verkliga inkomstnivån kommer att återhämta sig till 2026.

För de som söker bostad blir det ett påtagligt tillfälle när inflationen och den svaga löneutvecklingen påverkar.

Ökade bostadsutgifter tillsammans med högre priser på mat, kläder och andra nödvändigheter blir en betungande börda och lämnar mindre utrymme för lån. En rapport visar till exempel att en tvåbarnsfamilj som köper ett genomsnittligt småhus har sett sina levnads- och bostadskostnader öka med nästan 12 000 kronor per månad sedan 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]