S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Teknikföretagen sparkar tusentals medans aktiemarknaden blomstrar

amerikanska teknikföretag

Trots Wall Streets optimism ökar teknikföretagen sina personalnedskärningar. I januari nådde uppsägningarna inom tekniksektorn 23 670, den högsta sedan mars, mitt i en ökning av investerarnas förtroende.

Stora teknikföretag som Alphabet, Meta och Microsoft slog rekordhöjder, med Microsoft som passerade en marknadsvärdering på 3 biljoner dollar.  Bland de framträdande uppsägningarna finns 8 000 på SAP, 1 900 inom Microsofts speldivision och betydande nedskärningar hos Brex, eBay, Google, Amazon, Unity och Discord. Denna trend fortsätter även när teknikjättarna förbereder sig för att meddela sina kvartalsresultat.

Förra året stod teknikindustrin inför ett betydande nedgång, vilket ledde till 90 000 jobbavskedanden enbart i januari. Men företagen fokuserar nu på effektivitet och integration av AI, vilket leder till en förändring i arbetskraftsdynamiken. Till exempel resulterade Metas fokus på effektivitet i en 200% aktieökning tillsammans med 20 000 jobbavskedanden. Dessa justeringar speglar en bredare trend där teknikföretag ompositionerar sig för AI-utvecklingar.

Teknikuppsägningar är inte isolerade till denna sektor, med Citigroup och Levi Strauss som också meddelar betydande nedskärningar av personal. Trenden sträcker sig till stora och små teknikföretag, med fokus på lönsamhet och kostnadsbesparingar. Trots dessa förändringar indikerar nyliga ekonomiska rapporter en växande ekonomi och sjunkande inflation, vilket ger viss optimism för framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]