S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Kinesiska tillsynsmyndigheter begränsar blankning när börsnedgången förvärras

Åtgärderna träder i kraft på måndag och är utformade för att ”skapa en rättvisare marknadsordning”. Kina har tagit steg för att begränsa blankning efter att informella försök misslyckats med att stoppa en förvärrad börsnedgång. Investerare som köper aktier kommer inte att tillåtas låna ut dem för blankning under en viss period.

Åtgärderna, som träder i kraft på måndag, är utformade för att ”skapa en rättvisare marknadsordning”, sade China Securities Regulatory Commission. Ytterligare begränsningar av värdepappersutlåning kommer att införas från den 18 mars, tillade tillsynsmyndigheten.

Tillsynsmyndigheterna står under ökande tryck att stoppa börsnedgången, som drivs av osäkerhet kring landets ekonomiska tillväxtutsikter.

Kinas premiärminister Li Qiang lovade förra veckan att leverera ”kraftfullare” statligt stöd för marknaden. Men aktierna föll på fredagen, vilket avslutade en tre dagars vinstsvit och tydde på att investerarna inte var övertygade av Pekings stimulansåtgärder.

Söndagens tillkännagivande markerar en eskalering av tillsynsmyndigheten, som sedan oktober använt informella begränsningar för att försöka stoppa kapitalutflöden. Tillsynsmyndigheterna har gett privata instruktioner – kända som ”fönsterrådgivning” – till vissa investerare, vilket förhindrar dem från att vara nettosäljare av aktier under vissa dagar.

På senare tid har kinesiska myndigheter stramat åt kapitalutflöden genom att begränsa tillgången till fonder som investerar i utländska värdepapper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]