S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Styrräntan oförändrad på 4 procent – men spår räntesänkning

Sveriges riksbank

Riksbankens hade en pressträff idag där man meddelande att styrräntan är fortsatt oförändrad på 4 procent. Men riksbankschefen Erik Thedéen gav ändå ett litet påskägg i form av ny prognos och besked om räntesänkningar i antingen maj eller juni, vilket är en tydlig kursomläggning av penningpolitiken. Trots det är banken fortsatt försiktigare än både marknaden och Konjunkturinstitutet.

Inflationen föll mer än väntat förra månaden – från 4,4 procent till 3,5 procent, om man räknar bort räntekostnader och energipriser. Men inflationen ligger fortfarande långt över målet på 2 procent, och riksbanken säger att de vill ”få ytterliggare bekräftelse på att inflationen stabiliseras nära målet” innan de sänker styrräntan.

Väntas bli räntesänkning i maj eller i juni

I dagens räntebesked skriver Riksbanken att styrräntan troligen kommer att sänkas i maj eller i juni om inflationsutsikterna fortsätter på samma spår. I en bifogad excelfil finns en detaljerad prognos där de spår att snittet för räntan väntas vara 3,2 procent under de tre första månaderna nästa år.

Det är en stor förändring jämfört med Riksbankens förra prognos i november, där man spådde att räntan skulle snitta 3,87 procent under det fjärde kvartalet. I denna tror dem att snittet hamnar på 2,84 procent istället för samma period, så en procenenhets skillnad.

Experterna tror på ännu mer sänkningar

Både konjuktursinstitutet och så kallade experter är eniga om att det kommer ännu fler räntesänkningar än vad Riksbanken själv säger. Bland annat Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector tycker att beskedet från Riksbanken var mjukare än väntat.

– De signalerar stora steg mot ytterliggare sänkningar, säger hon.

Relaterade artiklar

Ränteläget i Sverige just nu – hur påverkas din ekonomi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]