S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Stefan Ingves: Sveriges system är riggat

Tidigare riksbankschefen Stefan Ingves talar ut i stor intervju i Svenska Dagbladet. Förutom att berätta om sin tid som riksbankschef gjorde Invges några kontroversiella uttalanden som att Sverige borde byta ut kronan mot euron, att vi borde införa marknadshyror och att vi borde slå ihop Riksbanken och Finansinspektionen.

Stefan Ingves var riksbankschef i 15 år, och nu lite över ett år efter att han avgick så talar han ut mer om sina privata åsikter. I en omfattande intervju med SvD Näringsliv diskuterar Stefan problematiken i Sveriges ekonomi, svenska kronan och bostadsmarknaden som skapat debatt på sociala medier.

”Sverige har valt att rigga systemet”

Han kritiserar starkt den svenska bostadsmarknaden och menar att genomsnittssvensken, men framför allt den äldre generationen som äger bostäder, har valt att rösta på regeringar som ”riggar systemet” genom att gynna sig själva på bekostnad av den yngre generationen och de som hyr.

För att lösa detta föreslår Ingves åtgärder såsom att bygga fler hyresrätter, införa marknadshyror, återinföra fastighetsskatten och ta bort ränteavdragen. Han föreslår även att utöka marktilldelningen, med tanke på att det inte råder brist på mark i Sverige.

”Granne med en stor elefant”

Han säger också att vi borde gå med i Euron för att få sitta vid förhandlingsbordet i Europeiska centralbanken. Han tycker också att det är dags att slå ihop Finansinspektionen och Riksbanken, inte minst om det skulle vara så att Sverige går med i euron.

– Om man är en liten, öppen ekonomi och granne med en stor elefant som fattar beslut om de riktigt stora transaktionssystemen pekar allt i riktning mot att gå med i euron. Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]