S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Oro i Mellanöstern riskerar att öka inflationen

Oljefält

Efter nyliga händelser i Mellanöstern, inklusive USA:s angrepp mot Huthirörelsen i Jemen, observeras en uppgång i oljepriserna.

USA och Storbritannien har genomfört luftangrepp mot flera platser i Jemen, vilka är under kontroll av Iran-stödda Huthirebeller. Dessa åtgärder är ett svar på rebellernas attacker mot civil sjöfart i Röda Havet, vilket har tvingat flera fraktfartyg att ändra sina rutter till att kringgå Afrika.

De amerikanskledda angreppen har väckt farhågor om en ytterligare eskalering i den redan spända situationen i Mellanöstern, där konflikten mellan Israel och Hamas är central.

Denna oro har lett till en ökning av oljepriset. Sedan den senaste händelseutvecklingen har priset på olja ökat med cirka 2 dollar per fat, en uppgång på 2,5 procent sedan torsdag kväll. Spotpriset brent ligger nu på 80 dollar per fat, medan WTI-olja kostar 74 dollar per fat.

Den schweiziska banken UBS kopplar fredagens ökning i oljepriset till en uppfattning om att angreppen markerar en eskalering av konflikten. Enligt bankens analytiker kommer riskpremien att bestå endast om det uppstår faktiska störningar i oljeförsörjningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]