S&P500: 6086.49$ , +0.61%
OMXS30: 2594.38$ , 0%
BTC: 103410$ , +4.6%
XAU: 2646.42$ , -0.13%

17 000 företag står inför återbetalning av pandemiskulder

Omkring 17 000 företag som fick skjuta upp skattebetalningar under coronapandemin står nu inför att börja betala tillbaka. Totalt handlar det om 29,5 miljarder kronor som Skatteverket förväntar sig att driva in under de kommande åren. Men många företag har det fortfarande ekonomiskt tufft, och staten riskerar att gå miste om upp till 24 miljarder kronor.

Fler konkurser väntas

Den möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar som infördes i mars 2020 hjälpte många företag att överleva pandemin och förlängdes senare under energikrisen. Hittills har över 63 000 skatteanstånd beviljats, men många företag står fortfarande kvar med skulder som är svåra att betala. Enligt Skatteverkets prognoser kan konkurserna öka när betalningskraven nu intensifieras.

Redan i år har konkurser bland företag med skatteanstånd kostat staten 8 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Prognoserna pekar på att den siffran kan stiga till hela 24 miljarder kronor. Skatteverket menar att det är en betydande förlust men påpekar att skatteanstånden hjälpte många företag att överleva under krisåren, vilket gynnade arbetsmarknaden och ekonomin.

Stora bolag med stora skulder

Bland de företag som har störst skatteanstånd återfinns välkända bolag som Åhléns, SAS och XXL Sport & Vildmark. Enligt siffror från Skatteverket den 31 oktober 2024 ser skuldlistan ut så här:

• Åhléns AB: 722 miljoner kronor
• Scandinavian Airlines System: 565 miljoner kronor
• Serneke Sverige AB: 379 miljoner kronor
• XXL Sport & Vildmark AB: 351 miljoner kronor
• Eltel Networks Infranet AB: 331 miljoner kronor

Kan få ringar på vattnet

Svenskt Näringsliv uttrycker oro för att fler konkurser kan få negativa spridningseffekter på näringslivet, särskilt när större företag drabbas och inte längre kan betala sina leverantörer. Det finns även en risk att lågkonjunkturen förlängs om fler ekonomiskt svaga bolag faller bort.

Riksrevisionen granskar för närvarande effekten av de tillfälliga skatteanstånden. Rapporten väntas i februari 2025 och ska klargöra om åtgärden varit effektiv eller om den bidragit till större ekonomiska risker för staten.

Källa: SVT, Skatteverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se