Den omfattande konkurshärvan i Malmfälten, som är en av de största ekobrottsutredningarna i Sverige, fortsätter att växa. Nyligen har flera företag och personer, fått krav på återbetalning av miljontals kronor. Detta rapporterar DI.
Under 2023 gick fem företag i Malmfälten, som arbetade för LKAB och Boliden, i konkurs. Totalt saknas tillgångar värda ungefär en miljard kronor. Ekobrottsmyndigheten har delgett sex personer misstankar om grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Bolagens ägare, en 49-årig företagare från Gällivare vid namn Jonny Uvén, gick under jorden hösten 2023 och har ännu inte dykt upp. Utredningen väntas bli klar först nästa år.
Under tiden arbetar konkursförvaltarna intensivt. Flera bolag och personer som samarbetat med den försvunne företagaren har under våren och sommaren dragits in i härvan.
Flera anhöriga till den 49-årige företagaren har nu fått krav på tillgångar som de tagit över. Företrädare och anställda i ett bolag som samarbetat nära med huvudmannen har under sommaren krävts på hundratusentals kronor för oskäliga löneutbetalningar.
Totalt lämnar konkurserna ett hål på 1 miljard kronor enligt Dagens Industri.
Samarbete med tidigare dömd ekobrottsling
I februari avslöjade det att många fordon förts över till ett företag i Västsverige, som kontrolleras av en man tidigare dömd för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Denna man hade ett nära samarbete med huvudmannen i Gällivarehärvan och hade tillgång till bokföringssystemet i huvudmannens enskilda firma, där han bokförde affärshändelser fram till februari i år, mer än två månader efter att Ekobrottsmyndigheten slagit till mot de övriga bolagen i företagssfären.
Försvunna maskiner
Ett stort antal maskiner har försvunnit, inklusive flera gruvmaskiner, helikopter och en cementfabrik.
Konkursinledda partners
Två företag som haft nära samarbete med Gällivareföretagen har gått i konkurs med sammanlagda skulder på 200 miljoner kronor. Dessa företag ska ha fakturerat varandra korsvis för att blåsa upp omsättningen. Ett tredje bolag, som fortfarande är aktivt, ska enligt utredningen ha haft ett liknande upplägg.
Parterna har enligt konkursförvaltaren systematiskt försökt avyttra tillgångar. Förutom fordon försökte den 49-årige företagaren förra hösten överlåta två industritomter i Gällivare till företaget i Västsverige.
Juridiska processer och krav
Anders Bergman, förvaltare av företagets personliga konkurs, kräver företaget i Västsverige på 2,1 miljoner kronor för fem av de totalt 94 fordon som företaget tagit över. Bolagets juridiska ombud, Safet Balicevac, bestrider kraven och hävdar att fordonen köpts till ett rimligt pris.
Nord Kran, som förde över fordonen från Gällivarebolagen till företaget i Västsverige, har också försatts i konkurs under våren. Bolaget drevs tidigare av anhöriga till företagaren, men har idag samma företrädare som företaget i Västsverige. Lars Lundberg, konkursförvaltare för Gällivareföretagen, har riktat krav på fyra miljoner kronor mot företaget.
Malmfälten
Malmfälten är ett område som inkluderar både Gällivare och Kiruna kommuner i norra Sverige. Begreppet kommer från tidigt 1900-tal och användes då som en övergripande term för det gruvrika området, särskilt känt för sina järnmalmsgruvor, i Sveriges nordligaste del.
Den första järnmalmsgruvan som etablerades i de lappländska malmfälten var järnmalmsgruvan i dagens Masugnsbyn. Den öppnades på mitten av 1600-talet av Arendt Grape.
Boliden AB
Boliden AB är ett metallföretag med ursprung i Bolidengruvan i Boliden, norra Västerbotten. Boliden fokuserar på de första stegen i metallförädlingskedjan, inklusive prospektering, gruvbrytning, anrikning, smältning, raffinering och återvinning. Boliden är en av de ledande aktörerna globalt inom återvinning av metaller, en sektor som är en växande del av deras verksamhet.
Företagets huvudmetaller är zink, koppar, nickel och bly, men de producerar även andra metaller som guld och silver. Verksamheten är uppdelad i två affärsområden: Gruvor och Smältverk. Boliden är noterad på Nasdaq Nordic. Bolaget driver verksamheten genom flera dotterbolag.
Relaterade artiklar
Huvudmannen i Malmfältenhärvan häktad igen efter flyktHuvudpersonen i ekobrottshärvan i Malmfälten har flytt
Den försvunna huvudmannen i Malmfälten-härvan gripen på Cypern
Huvudpersonen bakom ekobrottshärvan är försvunnen