S&P500: 5447.87$ , -0.31%
OMXS30: 2568.96$ , -0.99%
BTC: 60646.3$ , +1.46%
XAU: 2324.73$ , -0.35%

Huvudpersonen bakom ekobrottshärvan är försvunnen

Huvudpersonen Jonny Uvén i den stora ekobrottsutredningen i Malmfälten är spårlöst borta. Värden på över 1 miljard kronor saknas i konkurserna – det rör sig om guldtackor, maskiner och en helikopter.

Den 15 maj förra året gick fem företag i Gällivare, med en sammanlagd omsättning på 1,5 miljarder kronor, i konkurs.

Utöver de stora konkurserna finns misstankar om att Gällivarebolagen har plundrat ett företag i Piteå genom att utfärda fakturor till varandra för tjänster som aldrig har utförts.

De fem företagen ska tillsammans ha haft 130 anställda och varit en av de största privata arbetsgivarna i Gällivare.

Maskiner och helikopter saknas

Under den inledande fasen av företagets rekonstruktion upptäckte bankerna att fler än 30 maskiner hade finansierats flera gånger.

I flera fall hade maskiner finansierats utan att de någonsin hämtades ut.

Danske Bank hävdar i tingsrätten att under rekonstruktionen har det framkommit att ett stort antal maskiner har sålts utan att restskulden betalats, att felaktiga serienummer har angetts, att maskiner som efter kontroll med tillverkaren visat sig inte existera samt att samma maskin finansierats av flera finansbolag.

Och i samband med konkurserna har det försvunnit utrustning som stora gruvlastare, ett krossverk och en mobil cementfabrik. Även en helikopter är försvunnen.

Vid två tillfällen sommaren 2023 stoppades maskiner i Piteå hamn innan de skeppades utomlands.

Sex personer misstänks men huvudmannen Jonny Uvén saknas

Ekobrottsmyndigheten startade en förundersökning och i början av december genomförde utredarna razzior på flera adresser i Norrbotten, Stockholm och Göteborg. Sex personer misstänks för grovt bedrägeri, grov penningtvätt och grov oredlighet mot borgenär.

Bland de gripna fanns dock inte huvudpersonen i härvan, en 49-årig näringslivsprofil från Gällivare som äger de fem berörda företagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se