S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Skulder ger gäng insiders på bankerna

Kriminella gäng har insiders på banker, inom rättsväsendet och inom staten. De flesta insiders är placerade vänner och familj, medan andra manipuleras eller upparbetas med hjälp av kokainskulder. Det skriver Brottsförebyggande rådet (Brå) i sin nya rapport om möjliggörare för kriminella nätverk.

Så kallade möjliggörare eller insiders är en person som missbrukar sin roll i kommunal, statlig eller privat sektor för att hjälpa kriminella gäng. De är väldigt eftertraktade för de kriminella för att få information, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället.

Fyra olika typer av möjliggörare

Brå delar in möjliggörare i fyra olika kategorier:

  • Den manipulerade, ofta kvinnor inom socialtjänst eller kriminalvården, som blivit charmade och inte förstår att de utför tjänster åt ett kriminellt nätverk.
  • Placerade insiders, ofta familj eller släkt till nätverken, som fått ett jobb med syftet att hjälpa kriminella.
  • Affärsmässiga kontakter, som vet exakt vad de håller på med, och gör det för att tjäna pengar.
  • Den upparbetade, kontakter som fått sina jobb utan någon första tanke på att hjälpa gäng, men som sedan blivit kontaktade och groomats in med hjälp av exempelvis kokainaffärer.

Sätter bankmän i kokainskulder

Brå menar att de kriminella hänger mycket i miljöer där finansmäklare befinner sig, som exempel på Stureplan, tech-mässor och bankmässor. Sedan lockar man med fester och kokain, bygger en relation och försöker sedan forma en insider.

De berättar vidare att speciellt bankmän behövs för att kunna öppna konton för att möjliggöra exempelvis bedrägerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]