S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Ilija Batljans nya plan – ska bli börs-vd i Norge

Public Property Invest (PPI) meddelade idag i ett pressmeddelande att man avser att noteras på Oslobörsen. PPI är ett fastighetsbolag inriktat mot samhällsfastigheter och ägs till 44,83 procent av SBB. Det leds av Ilija Batljan som tillfördnad vd.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB):s intressebolag Public Property Invest AS (PPI) grundades i Norge 2021 med en långsiktig strategi om att äga, driva och utveckla samhällsnyttiga fastigheter i Norge på ett hållbart sätt. Deras portfölj består huvudsakligen av offentliga byggnader såsom polisstationer, domstolar, sjukhus och liknande.

Siktar på att dra in mellan 1,5 och 2 miljarder norska kronor

De meddelade idag i ett pressmeddelande att man avser att genomföra en börsintroduktion och ansöka om notering på Oslo Börs. PPI har SBB som största ägare med 44,83 procent och tillförordnade vd:n är Ilija Batljan.

Bolaget siktar på att dra in mellan 1,5 och 2 miljarder norska kronor genom noteringen. Med dessa pengar kommer man balansera koncernes kapitalstruktur genom att återbetala utestående skulder, men också användas till allmäna företagsändamål.

I samband med noteringen kommer PPI också att förvärva 13 fastigheter från SBB Samfunnsbygg till en netto köpeskilling på cirka 1,2 miljarder norska kronor. Man kommer att finansiera detta genom nyemitterande aktier till SBB.

Anklagas för pyramidspel

Iljan Batljan är inte utan skandaler. Efter att ha varit socialdemokratisk politiker, kommunalråd och landstingsråd blev han 2011 vice VD i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Rikshem AB. Där fick de kritik för att ha tagit orimligt höga konvertibler på bekostnad av pensionsspararna, och han fick sedemera sparken för att ha gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse.

Sedan grundade han SBB under våren 2016 som gick snabbt upp men som nu har kraschat. Han hoppade av posten som VD i juni 2023 och ersattes av Leiv Synnes.

– Bolagets värde går närmast rakt upp och spränger 100-miljardersvallen, för att snabbt återvända till startpunkten. Effekten av det hela blir en slags pyramidspel med några få vinnare som lämnade i tid, och en mängd förlorare som blev sittande med aktien. Det kommer att talas om SBB och Ilija Batljan i decennier, skriver Torbjörn Isacson på Dagens Industri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]