S&P500: 5751.07$ , +0.9%
OMXS30: 2603.8$ , +0.36%
BTC: 62061.75$ , -0.46%
XAU: 2652.25$ , 0%

Heimstadshärvan: en miljardsmäll för pensionssparare

Alecta har framstått som den styrande kraften bakom sin massiva investering i Heimstaden Bostad, men i verkligheten har makten legat hos den norske miljardären Ivar Tollefsen. Visar en undersökning av DI.

  • 2,8 miljoner pensionssparare riskerar att drabbas av en enorm förlust.
  • Interna konflikter, bristande samarbete och hög personalomsättning har präglat Alectas investering i Heimstaden Bostad.
  • Alecta överlämnade makten genom ett hemligt avtal med Ivar Tollefsen.
  • Anonyma tjänstemän knöt ihop affären, och en hög chef gick över till Heimstaden.

På papperet hade Alecta en stark position i Heimstaden Bostad från början. Även om ägandet svängde över åren, var Alecta, som investerade cirka 50 miljarder kronor, ofta den största aktieägaren.

Heimstaden Bostad, den största bostadsägaren i Sverige, har nu blivit en stor källa till oro på den svenska finansmarknaden och behöver nytt kapital.

I början sökte Alecta en partner för att exponera sig på fastighetsmarknaden och valde Ivar Tollefsen, vars företag Heimstaden AB hade vuxit snabbt i Skandinavien. Tollefsen behövde mer kapital för att fortsätta expandera och krävde majoritetskontroll. Enligt det hemliga aktieägaravtalet fick Tollefsen rätten att utse de flesta styrelseledamöterna och ägde 50,1 procent av rösterna, även om hans kapitalandel var betydligt lägre.

Källor hävdar att Tollefsen är svår att kontrollera och alltid söker bättre villkor. Alectas ansvariga måste hantera dessa utmaningar.

En stor del av problemet är att Alecta har varit fragmenterat och olika delar av organisationen har inte samarbetat effektivt. Det har inte funnits någon ordentlig koppling mellan fastighetsinvesteringarna och de som hanterar Alectas andra investeringar i räntor och obligationer.

Alectas aktieförvaltning hade ingen fastighetsanalytiker, och oavsett om fastighetsaktierna presterade bra eller dåligt, investerade Alecta passivt i Heimstaden Bostad. Alla fastighetsinvesteringar gick till Heimstaden Bostad eller till Alectas egen fastighetsverksamhet.

Kommunikationen mellan fastighetsinvesterarna och de som hanterade Alectas övriga investeringar var bristfällig. De hade olika synsätt på risker med fastighetsinvesteringar.

Dessutom har personliga konflikter och interna strider försämrat situationen.

Sedan Alecta började investera i Heimstaden har organisationen genomgått omstruktureringar och bytt ansvariga flera gånger. Kompetensnivån och ambitionen har varierat.

De största förändringarna i aktieägaravtalet inträffade under strukturaffärer 2019. Ingrid Bonde var då ordförande i Alecta, och Jan-Olof Jacke och Martin Linder var vice ordförande, samma som nu. Ingrid Bonde ledde Alectas finansutskott, som hade stor inverkan på investeringsbesluten.

I samband med förändringarna 2019 förlorade Alecta även ordförandeposten i Heimstaden Bostad till norrmannen Helge Leiro Baastad.

Beslutet att förvärva fastigheter från Akelius för 93 miljarder kronor togs i september 2021. Vid den tiden hade Alecta två representanter i Heimstaden Bostads styrelse.

Nu ser det svårt ut för Alecta att omförhandla aktieägaravtalet om inte övriga aktieägare är på samma linje. Christian Fladeland, investeringsdirektör på Heimstaden, säger att en stor majoritet krävs för att ändra avtalet, mer än 90 procent snarare än 50 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se