Under 2023 har svenska företag upplevt betydande ekonomiska svårigheter, vilket resulterat i en markant ökning av antalet konkurser. Detta framgår av den årliga summeringen från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Konkurserna har nått nivåer som inte observerats sedan den ekonomiska krisen under 1990-talet, vilket indikerar en allvarlig situation för näringslivet.
Bakgrund och orsaker till ökningen
Konkursökningen under det föregående året har varit anmärkningsvärd, med en total ökning om 29 procent jämfört med 2022. Denna ökning är den största sedan 1990-talets finanskris. Orsakerna till denna trend kan kopplas till faktorer såsom stigande inflation och ökade räntor, som har haft en påverkan på företagens ekonomiska hälsa.
December – En månad av särskild betydelse
I synnerhet under december månad har konkurserna ökat inom flertalet större branscher. Totalt sett noterades en ökning med 23 procent. Denna månad utmärkte sig även genom att konkurser ökade inom åtta av de tio branscher som UC följer i sin statistik.
Branschspecifik inverkan
Byggindustrin ledde ökningen med 43 procent jämfört med december föregående år, följt av partihandeln med 41 procent och transportsektorn med 28 procent. Vidare visar rapporten att under hela 2023 var det serviceföretag och personliga tjänsteföretag, inklusive hår- och skönhetsvård, som upplevde den största ökningen av konkurser, med en ökning om 46 procent. Byggindustrin, detaljhandeln, transportsektorn, samt hotell- och restaurangbranschen uppvisade också betydande ökningar i konkurstalen.
Nystartade företag på låga nivåer
Samtidigt visar UC:s data att antalet nystartade företag under året var det lägsta på över ett decennium för flera stora branscher. Denna nedgång, tillsammans med den ökade konkursfrekvensen, ger en bild av utmanande tider för det svenska näringslivet.