S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Finansinspektionen kritiserar regeringens förslag till ökning av bolånetaket

Regeringen föreslår en ökning av bolånetaket från 85% till 90% och en avveckling av avdragsrätten för blancolån. Finansinspektionen (FI) kritiserar regeringens förslag att göra det lättare att få bolån i syfte att minska hushållens skuldbörda.

FI ifrågasätter regeringens strategi, då de anser att den ökade gränsen för bolån kan leda till att hushållen tar större lån, vilket gör dem mer sårbara för ekonomiska svängningar som inkomstförluster eller prisfall på bostadsmarknaden.

FI har fått i uppdrag att granska denna höjning och påpekar att en sådan åtgärd sannolikt kommer att öka utlåningen och därmed de finansiella riskerna. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) menar att höjningen kan underlätta för fler att köpa bostäder och minska behovet av riskfyllda blancolån.

En utredning som granskar bolånetaket och amorteringskravet beräknas vara klar hösten 2024, med målet att föreslå åtgärder som hanterar riskerna i hushållens lånesituation. FI förespråkar att vänta på denna utredning för en helhetsbedömning och varnar för att en generell höjning av bolånetaket kan ha fler negativa än positiva effekter, även om ränteavdraget för blancolån avskaffas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]