S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Ny rapport: Bostadspriserna faller kraftigt

SBAB rapporterar en betydande nedgång i bostadspriserna. Priserna har fortsatt att sjunka med nästan 15 procent sedan förra vårens högsta priser. Det förväntas att nedgången fortsätter trots Riksbankens paus i räntehöjningar.

En kraftig ökning av bostadsrättsavgifter kan ytterligare pressa priserna nedåt. Enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex var november en dystrare period för bostadsförsäljare. Priserna sjönk generellt med 1,4 procent i hela Sverige, med villor och lägenheter som minskade med 1,8 respektive 0,7 procent.

Även när man justerar för tillfälliga effekter och säsongsmönster är nedgången märkbar, med en minskning på 0,5 procent. Detta markerar den tredje månaden i rad med en nedåtgående trend.

Denna nedgång innebär att priserna nu är på samma nivå som 2015 för lägenheter och 2017 för villor, jämfört med tidigare toppnoteringar. En sammanvägning av både villa- och lägenhetspriser visar en nedgång på 15 procent från prisernas högsta punkt, enligt Robert Boije, chefsekonom vid SBAB.

SBAB förutspår att priserna kan fortsätta att sjunka en bit till innan de når en bottenpunkt, eventuellt runt februari–mars för lägenheter.

Även om Riksbanken har pausat räntehöjningarna och vissa förutspår sänkningar nästa sommar, tror inte SBAB att detta kommer att få bostadsmarknaden att vända kraftigt uppåt under nästa år. Istället förutspås små marknadsrörelser under 2024, med prognoser som visar en marginell ökning på omkring två procent.

Flera faktorer spelar in i denna bild, inklusive ett fortsatt överskott av tillgängliga bostäder på marknaden samt förväntade höjningar av månadsavgifter i bostadsrättsföreningar vid årsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]