S&P500: 5427.59$ , +0.4%
OMXS30: 2390.69$ , +2.22%
BTC: 84876.9$ , -0.13%
XAU: 3221.37$ , +0.38%

Bostadsföreningarnas räntor skenar

En ökande del av de lån som svenska bostadsrättsföreningar har är nu baserade på variabel ränta. Detta är ett resultat av att de tidigare lånen med budna räntor förföll förra året, och föreningarna står inför högre räntesatser. Det finns också en förutsägelse om att priserna på bostadsrätter kommer att fortsätta sjunka.

Under november 2023 hade lån med variabel ränta stigit till 23 procent av bostadsrättsföreningarnas totala lånebelopp, vilket är en markant ökning från 16 procent i januari 2021.

Johannes Andersson, nationalekonom vid Statistiska centralbyrån (SCB), påpekar att bland olika räntebindningstider är det den variabla räntan som har ökat mest i popularitet bland bostadsrättsföreningarna.

Trots att den officiella styrräntan i Sverige är relativt hög, på 4 procent, betalar många bostadsrättsföreningar fortfarande relativt låga räntor. De föreningar som har lån med räntebindning på mellan tre månader och ett år har en genomsnittlig ränta på 1,97 procent, enligt SCB. Dessa lån utgör cirka 17 procent av de totala lånen som bostadsrättsföreningarna har.

Riksbanken står inför ett växande tryck för att sänka räntan för att undvika att föreningarna behöver omfinansiera sina lån till betydligt högre räntor, omkring 5 procent. Detta skulle kunna leda till en fördubbling av avgifterna för många bostadsrättsägare.

Johannes Andersson från SCB förutspår att både nya och äldre bostadsrättsföreningar kommer att behöva anpassa sig till högre räntekostnader om räntorna förblir oförändrade under de kommande månaderna.

Det noteras att 23 procent av de svenska hushållen bor i bostadsrätter. I november 2023 hade bostadsrättsföreningar i Sverige sammanlagda lån på 575 miljarder kronor, vilket är en fördubbling jämfört med november 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se