S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 0$ , 0%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Allt fler svenskar är villiga att byta bank

En ny undersökning av Länsförsäkringar visar att allt fler svenskar är redo att byta bank om de får ett bättre erbjudande. 59 procent svarade att de är villiga att byta, vilket är en ökning med 8 procentenheter på bara två år.

De två viktigaste faktorerna för ett bankbyte enligt undersökningen är låg bolåneränta (45 procent) och hög sparränta (35 procent). Låga fasta avgifter på banktjänster är tredje viktigast.

Kan innebära tusenlappar mer i plånboken

– Siffrorna är intressanta. Benägenheten att byta bank är större i dag än för två år sedan. Man brukar tala om att svenska bankkunder är trögrörliga men här har något hänt. Sannolikt har det med de höga bolåneräntorna och höga sparräntorna att göra. Många svenskar inser att en lite högre sparränta och en något lägre bolåneränta faktiskt kan innebära tusenlappar mer i plånboken i dag, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, till Privata Affärer.

37 procent förhandlar aktivt

Ungefär en tredjedel av svenskarna är lojala till sin bank och skulle inte byta även om de får ett bättre erbjudande någon annanstans. Cirka 10 procent svarade ”vet ej”. 37 procent av svenskarna jämför och förhandlar aktivt med olika banker och tycker det är värt det, och 33 procent svarar att de tror sig kunna få en lägre ränta om de bytte bank.

– Det är ett bra tillfälle att titta på räntorna i dag, både rörliga och bundna för såväl bolån som sparande. Att binda bolåneräntan kommer nu med en ovanligt låg extrakostnad och kan vara fördelaktigt för den som söker extra trygghet. Men eftersom räntorna kan variera en hel del mellan olika aktörer är det klokt att man tar sig tiden att jämföra olika alternativ innan man fattar ett beslut, tycker Stefan Westerberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]