S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

3 strategier på bostadsmarknaden du måste ha koll på

Då bostadsmarknaden blir alltmer konkurrensutsatt, ökar betydelsen av att optimera sina möjligheter till en prisvärd bostad. Nedan följer några tips som du kan utnyttja på den svenska bostadsmarknaden.

1) Ställ dig inte i en utan alla bostadsköer samtidigt

Bostadsköer är ett system som många kommuner och privata fastighetsägare använder för att tilldela hyresrätter på ett rättvist sätt. Genom att registrera sig i bostadsköer kan man samla poäng över tid, vilket ökar chanserna att få ett erbjudande om att hyra en bostad.

Dibz – Tjänsten för att registrera sig i flera bostadsköer samtidigt

Dibz är den första tjänsten som tar hand om din köprocess. Med bara några få klick kan du anmäla dig till 150+ olika bostadsköer och sedan låta tjänsten kontinuerligt uppdatera dig om din köstatus.

 1. Skapa ett konto. Börja med att enkelt registrera dig på webbsidan.
 2. Sök och välj köer. Utforska olika köer baserat på de städer du är intresserad av att bo i, nu eller i framtiden.
 3. Registrering. Du anmäls till alla köer du valt.
 4. Köhantering. Dina köplatser hanteras regelbundet av tjänsten för att försäkra att de förblir aktiva, ibland så ofta som varje månad.

Tänk på dibz som din personliga köassistent. När du väljer en kö tar dibz hand om att anmäla dig precis som du skulle ha gjort själv på deras webbsida. De loggar även in regelbundet i varje kö eftersom de flesta köer kräver detta för att bevara din plats.

2) Förbättra dina lånmöjligheter

En kreditupplysning innebär en bedömning av din kapacitet att betala tillbaka lån eller skulder. Genom att utföra en kontroll av din kreditstatus kan du skaffa dig en överblick över din potentiella förmåga att få bostadslån. Din kreditrapport innehåller omfattande information om din ekonomiska tillförlitlighet, så som inkomst, betalningsanmärkningar och så vidare.

Att själv utföra en granskning av din kreditinformation ger dig möjlighet att se hur ekonomiska aktörer och banker i Sverige uppfattar din ekonomi.

uScore – Kostnadsfri kreditinformation

Ett alternativ för att genomföra en egen kreditkontroll utan att det registreras som en förfrågan hos UC, är att använda sig av en tjänst som uScore. uScore tillhandahåller en gratis tjänst som låter dig se din kreditvärdighet.

Du får tillgång till information om ditt kreditomdöme samt eventuella anmärkningar gällande betalningar. Utifrån kreditrapporten kan du se hur du kan förbättra dina lånmöjligheter.

3) Undvik bostadsföreningar med hög skuldsättning

Att kontrollera föreningen är en viktig del av processen när du köper en bostadsrätt. Här är några anledningar till varför det är så viktigt:

 1. Ekonomisk ställning: Föreningens ekonomi påverkar direkt din månadsavgift och eventuella framtida avgiftshöjningar. En förening med dålig ekonomi kan behöva höja avgifterna eller ta ut en extra avgift för att täcka kostnader, vilket kan påverka din ekonomi som bostadsrättsinnehavare.
 2. Underhållsplaner: Att känna till föreningens planer för underhåll och eventuella större renoveringar (som fasadrenovering, takbyte, eller stambyte) är viktigt. Dessa projekt kan påverka både din boendekomfort och din ekonomi, eftersom de kan leda till temporära höjningar av månadsavgifterna för att täcka kostnaderna.
 3. Stabilitet och ledning: En välskött förening med god ledning indikerar en stabil och trygg bostadsmiljö. Det är viktigt att veta hur föreningen hanterar konflikter, underhåll, och andra viktiga ärenden som påverkar de boende.
 4. Juridiska frågor: Att kontrollera att det inte finns några pågående eller planerade juridiska tvister är viktigt. Sådana tvister kan påverka föreningens ekonomi och därmed även dig som medlem.
 5. Försäkringsskydd: Det är också viktigt att kontrollera föreningens försäkringar. En adekvat försäkring skyddar dig mot oväntade händelser som kan påverka din bostad och din ekonomi.
 6. Avgifter och tjänster: Förståelse för vad månadsavgiften inkluderar (såsom värme, vatten, kabel-TV, internet, och andra faciliteter) kan hjälpa dig att jämföra bostäder mer effektivt och planera din budget.
 7. Andrahandsuthyrningspolicy: Om du planerar att hyra ut din bostad i andra hand, är det viktigt att känna till föreningens regler och restriktioner för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]