S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Vilka är GRANOLAS? Europas svar på ’The Magnificent 7’

Ni har säkert hört om de 7 stora techbolagen som dominerar USAs aktiemarknad som kallas för ’The Magnificent 7’. Men har ni hört om ’GRANOLAS’? Det är 11 europeiska aktier som dominerar den europeiska marknaden och som tillsammans har 25% av STOXX Europe 600s värde.

’GRANOLAS’ myntades först av Goldman Sachs 2020 och står för de 11 europeiska aktierna som ska vara europeiska motsvarigheten till ’The Magnificent 7’. Förutom att vara bland de mest värdefulla aktierna på kontinenten, delar dessa företag egenskaper såsom stark tillväxt och vinst, låg volatilitet, höga och stabila marginaler, starka balansräkningar och hållbara utdelningar.

De 11 aktierna är:

 • Glaxo Smith Kline GSK: är ett brittiskt läkemedels- och sjukvårdsföretag, som bland annat är kända för deras läkemedel mot epilepsi, depression och migrän.
 • Roche RHHBY: Schweiziskt läkemedelsföretag som är kända för bland annat sin medicin mot cancer.
 • ASML: Ett nederländskt teknikföretag som tillverkar fotolitografisystem maskiner som är essentiella för att skapa datorchips, och det är de enda i världen som har den typen av teknologi.
 • Nestlé NSRGY: Världens största matföretag med bland annat varumärken som Nespresso, Nescafé, Kit Kat, Nesquik och mycket mer som är från Schweiz.
 • Novartis NVS: Schweiziskt läkemedelsföretag, fjärde största läkemedelsföretaget i världen mätt i omsättning, som bland annat tillverkar Ritalin och Voltaren.
 • Novo Nordisk NVO:Danskt läkemedelsföretag med ett börsvärde högre än Danmarks inhemska BNP. Kända för bland annat hormonterapi och medicin mot diabetes.
 • L’Oreal LRLCY: Franskt skönhet- och kosmetikföretag som är mest kända för deras hårfärger, smink, parfymer och hudvård.
 • LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton LVMUY: Franskt konglomerat som äger flera lyxmärken som Fendi, Louis Vuitton, Celine och Dior.
 • AstraZeneca AZN: Svenskt-brittiskt bioläkemedelsföretag från Södertälje känd för deras forskning, läkemedel och senast för Covid-vaccinet.
 • SAP SE: Ett tyskt mjukvaruföretag som är mest kända för deras affärssystem.
 • Sanofi SNY: Frankt läkemedel- och sjukvårdsföretag med en rad olika läkemedel mot alltifrån diabetes till blodtryck.

Mer diversifierad

Medan ’The Magnificent 7’ bara består av techbolag, så består Granolas av aktier i flera olika sektorer som medicin, kläder, och teknik, vilket leder till mer diversifiering. Fler potentiella fördelar är att den europeiska motsvarigheten just nu handlas för 20x (P/E)-ratio, medan de amerikanska teknikjättarna handlas på 30x (P/E)-ratio, vilket kan ses som att Granolas är mer köpvärda.

Relaterade artiklar

Utan the magnificent seven hade SP 500 minskat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]