S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Viaplays ägare står inför ”ett blodbad”

I dag samlas ägarna av den krisdrabbade streamingtjänsten Viaplay för en extra bolagsstämma. Där ska de rösta om en räddningsplan som potentiellt kan minska deras inflytande avsevärt. Planen innebär att de största ägarna, inklusive den norska mediekoncernen Schibsted, kan förlora nästan allt sitt inflytande till de nya huvudägarna, det franska bolaget Canal Plus och den tjeckiska gruppen PPF.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, säger till TT att situationen för de nuvarande ägarna är katastrofal. Han kritiserar även Viaplay för att inte tidigare ha varnat småsparare om bolagets svåra läge.

Konsekvenser för kunder och ägare

Som många kunder har märkt har priserna för Viaplays tjänster ökat kraftigt på senare tid. Dessutom har man gjort nedskärningar i personalstyrkan i kölvattnet av deras ekonomiska problem. Nuvarande räddningsplan är ett resultat av en kombination av riskfyllda satsningar och en ohållbar belåningsgrad när räntorna är höga. Ägarna är de som kommer att få ta smällen i slutändan.

Potentiell brakförlust för Schibsted

Schibsted, som förvärvade en betydande andel i Viaplay så sent som i september för 380 miljoner kronor, står inför en potentiellt stor ekonomisk förlust. Deras andel i Viaplay, som nu är cirka 10 procent, riskerar att avsevärt minska i värde om räddningsplanen godkänns.

Framtidsutsikter och bolagets strategi

Viaplay, som har förlorat 98 procent av sitt börsvärde på ett år, hoppas genom räddningsplanen att kunna samla in fyra miljarder kronor. Planen inkluderar också en omfattande skuldnedskrivning och konvertering av skulder till aktier. En överenskommelse med fordringsägarna om dessa åtgärder blev klar i början av veckan.

Bolagets extra bolagsstämma, där räddningsplanen är i fokus, hålls idag på Stockholm Waterfront Congress Centre.

TT via GP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]