En ökande andel unga vuxna tvingas stanna kvar i sina föräldrars hem, något som har blivit nästan dubbelt så vanligt under de senaste 25 åren. Mer än var fjärde individ upp till 27 års ålder bor nu kvar hemma – och majoriteten gör det mot sin egen vilja.
En återkommande rapport från Hyresgästföreningen avslöjar en ansträngd situation för unga människor i landet.
Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, uttrycker djup oro över situationen och menar att den nuvarande bostadsmarknaden skapar svåra förhållanden för unga vuxna. Hon understryker behovet av politiskt ansvarstagande för att råda bot på problemet.
Sedan 1997 har Hyresgästföreningen regelbundet publicerat en rapport om unga vuxnas boende. Den är baserad på enkätsvar från nära 4 896 noggrant valda unga vuxna i åldrarna 20 till 27 år. Rapporten granskar deras boendesituation, preferenser, boendekostnader och andra relaterade faktorer.
Här är några av huvudpunkterna från rapporten:
- 26 procent av unga vuxna bor fortfarande hemma, vilket motsvarar ungefär 250 000 personer.
- Av de som bor hemma vill 77 procent bo på annat håll, ungefär 192 300 personer.
- 29 procent oroar sig för att inte hitta en bostad i framtiden.
Läget på bostadsmarknaden påverkar 35 procent av unga vuxnas beslut att bilda familj. - Rapporten pekar också på att 6 procent av unga vuxna har upplevt trakasserier eller diskriminering när de sökt bostad. För de som bor i andrahands- eller tredjehandshyresrätter är andelen högre, där 15 procent har utsatts för sådana situationer. Detta inkluderar sexuella trakasserier, olika former av diskriminering och till och med ”rasism” när unga personer avvisas på grund av sina namn.
Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna och vice ordförande på Hyresgästföreningen, fördömer detta beteende och betonar att ingen borde behöva utsättas för sådant för att kunna hitta en egen bostad.
Rapporten belyser också den ekonomiska sidan där 53 procent har fått ekonomisk hjälp från föräldrar eller vänner under det senaste året. Dessutom har det blivit allt vanligare att ett samboförhållande krävs för att ha råd med den första bostaden.