S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Sveriges riksbankschef om Bitcoin: ”ren spekulation”

Den senaste tidens markanta prisökning på kryptovalutor som bitcoin har inte övertygat Thedéen om deras värde. Han framför starkt att kryptovalutor är svåra att värdera och inte bör integreras i den svenska finansiella sektorn.

”Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor”, förklarar han för TT.

Denna vecka nådde bitcoin ett nytt rekordvärde genom att överskrida 72 000 dollar för första gången, vilket innebär en ökning med mer än 50 procent sedan början av året. Thedéen vill inte spekulera kring skälen till denna ökning, men han är ytterst skeptisk till hela konceptet.

”Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor”, uttalade Thedéen under en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.

Han bekräftar sin skepticism mot kryptovalutor trots att länder som USA och Storbritannien har godkänt bitcoinfonder (ETF). På frågan om han skulle avråda från detta, svarar han att han föredrar att bitcoin hålls utanför det svenska finansiella systemet till största möjliga mån. Han medger dock att vissa svenska finansiella produkter använder bitcoin som underliggande värde, men menar att deras påverkan är begränsad. Thedéen framhåller att det handlar om en balansgång där ett för hårt avståndstagande kan öka risken för att bitcoin används i olagliga syften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]