S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Svenska mammabloggarens ”kvinnostyrda” NFT-projekt bedrägerianklagas

Bloggaren Vanja Wikström planerade att skapa ett internationellt kvinnocentrerat community med yogarum genom att sälja NFTs. Hennes företag World of Alidia, som hade som mål att bli det mest ambitiösa NFT-projektet i Skandinavien, har nu beslutat att lägga ned. Vanja anklagas nu i sociala medier för att bedragit sina följare. Hon försvarar sig nu med att pengarna gick åt till bland annat löner. 

Vanja Wikström beskriver sig själv som en ”momtrepreneur” och presenterade i mars 2022 sina planer på World of Alidia, som skulle erbjuda NFTs – digitala unika objekt, i det här fallet konst.

Under juni 2022 erbjöd World of Alidia dessa konstobjekt för 0,1 ether styck, motsvarande cirka 1 100 kronor. Målet var att samla in 30 miljoner kronor.

Trots förväntningarna på framgång lyckades försäljningen inte leva upp till förhoppningarna. World of Alidia, som hade ursprungligen 10 000 unika verk till försäljning, lyckades bara samla in en tiondel av det önskade kapitalet vid lanseringen.

Konst från ”World of Alidia”. 

Projektet hade som ambition att skapa en gemenskap för NFT-ägare med förmåner som en fysisk medlemslokal med yogarum i Stockholm. Men på grund av kapitalbrist tvingades planerna ändras och vissa idéer, inklusive medlemslokalen, skrotades.

Hittills har World of Alidia sålt nära 3 000 konstobjekt till cirka 1 000 ägare, enligt Opensea. Denna försäljning är otillräcklig och företaget beslutade därför att lägga ned verksamheten.

Vanja Wikström meddelade detta beslut till sina följare den 19 augusti. Hon nämnde att en krasch på NFT-marknaden och förändringar i Openseas avgiftsstruktur för andrahandsförsäljning påverkade beslutet.

Var tog pengarna vägen?

Beslutet om nedläggning har fått kritik i sociala medier, där vissa ifrågasätter om var de 3 miljoner tagit vägen när många av de fömåner till NFT-ägare som utlovats aldrig blivit av.

Vanja förklarar att hon använt pengarna till bland annat betala löner till anställda, samt till specialdesignade guldhalsband som skickats ut gratis.

Men trots motgångarna ser Vanja det som en framgång att ha introducerat en grupp småbarnsmödrar till kryptovärlden och blockchain-teknologi. Enligt World of Alidias årsredovisning för 2022 var omsättningen knappt 2,7 miljoner kronor med en rörelseförlust på 96 000 kronor.

Köpte hus på Gotland

Hennes hus på Gotland sticker nu i ögonen på följare och NFT-ägare. Allt eftersom uppdateringarna blivit färre och färre om hennes NFT projekt ”World of Alidia”, så har det blivit desto fler uppdateringar om det hus hon och sambon Niklas Malmqvists köpt på Gotland för 21 miljoner kronor. Huset har även ett eget konto på Instagram.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]