S&P500: 6086.49$ , +0.61%
OMXS30: 2594.38$ , 0%
BTC: 101945.82$ , +3.12%
XAU: 2646.73$ , -0.12%

Så tycker svenska banker om kryptovalutor

2024 har börjat bra för bitcoin. I januari blev för första gången börshandlande fonder (spot ETF:er) kopplade till kryptovalutan bitcoin tillåtna i USA. Amerikanska myndigheter som historiskt varit väldigt negativa har nu skiftat och blivit mer positiva. Tunga globala fondförvaltare som Blackrock har blivit positiva och Bitcoin har rusat och nådde den högsta prisnivån någonsin förra månaden.

Även i Sverige har intresset för bitcoin ökat. Cirka 7 procent av svenska folket äger kryptovalutor, 80 000 har certifikat via Avanza och runt 5 miljoner svenskar äger bitcoin indirekt via pensionssparande och fonder. Det finns flera som anser att blockchain-teknologin, med innovationer som kryptovalutor , decentraliserad finans (DeFi), privata transaktioner (tex Monero) och andra digitala tillgångar är framtiden. Syftet med denna teknologi är att tackla de problem som uppstår av de centraliserade monetära systemen. Traditionella finansinstitutioner, som stora banker, har inte oväntat visat en viss skepsis mot denna trend.

Svenska bankers inställning

I Sverige har bankernas hållning till kryptovalutor varit försiktig, med en enhetlig linje att de inte erbjuder skydd eller försäkring för kryptorelaterade förluster. Vissa banker är striktare än andra, och i vissa fall har man även fått tillgångar frysta om man handlar med bitcoin.

I följande artikel från kryptobull.se kan du läsa mer om kryptovänliga banker och få en ordentlig redogörelse för vad de indivduella svenska storbankerna har för inställning och regler kring krypto.

Svenska banker försiktiga med kryptovalutor

Finanssverige har länge haft en ganska negativ syn på kryptovalutor. Sveriges riksbankschef Erik Thedéen kallade kryptovalutor för ”ren spekulation” i en utfrågning i finansutskottet.

Decentraliseringen och anonymiteten ger många fördelar, men dessa egenskaper har även underlättat för kriminella, vilket på olika sätt kan utgöra ett problem för de svenska bankerna. Och på grund av denna skepsis, väljer många svenskar att använda utländska eller så kallade neobanker för att hantera kryptovalutor istället för svenska banker.

Varför gillar inte vissa banker kryptovalutor?

Kryptovalutor förklaras vanligtvis som krypterade digitala pengar som är decentraliserade i sin natur. Till skillnad från traditionella valutor som styrs av centralbanker, fungerar dessa digitala pengar i ett öppet, kodstyrt nätverk där ingen enskild auktoritet kan utöva kontroll.

Denna decentralisering utmanar de traditionella bankernas affärsmodeller, eftersom de främst tjänar pengar på räntor och valutakontroll. Bankernas inställning till kryptovalutor varierar, men många ser dem som ett potentiellt hot mot deras verksamhet. Denna oro baseras delvis på att kryptovalutor kan minska bankernas inkomster från betalningsbehandling och andra avgifter.

Läs mer om kryptovalutor hos kryptobull.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se