S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Svensk vindkraft står inför en våg av konkurser

Svensk vindkraft står inför en våg av konkursfall där minst 1 000 vindkraftverk riskerar att stängas enligt en ny undersökning.

En betydande andel av landets vindkraftverk ägs av företag som kämpar på gränsen till konkurs, enligt en nyligen publicerad kartläggning som Kalla fakta har granskat. Biträdande professor Christian Sandström från Internationella Handelshögskolan i Jönköping bekräftar att branschen överlag brottas med ekonomiska svårigheter.

Nyligen begärde vindkraftsbolaget Markbygden Ett, utanför Piteå, om rekonstruktion på grund av ekonomiska problem. Enligt den nya kartläggningen finns risken att fler företag inom sektorn kan tvingas att följa samma väg.

Genom tillgång till en databas som innehåller information om svenska vindkraftsföretag från 2010 och framåt, inklusive årsredovisningar, har forskare i Jönköping kunnat sammanställa en översikt. En av de bidragande faktorerna till den minskade lönsamheten är den snabba expansionen av vindkraften tillsammans med en sänkning av elpriserna när flera anläggningar producerar ström samtidigt. Av de cirka 5 200 vindkraftverken i Sverige täcker databasen cirka 3 500.

Enligt Christian Sandström är det uppskattat att minst 1 000 vindkraftverk ingår i parker som är i en ekonomiskt osäker situation och står inför risken att hamna i konkurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]