Lagstiftning för stablecoins, en form av kryptovaluta som är kopplad till traditionella valutor som amerikanska dollar eller brittiska pund, kan komma att införas i Storbritannien inom de kommande månaderna, enligt Circle, ett av de ledande företagen inom kryptoindustrin.
Dante Disparte, global policychef på Circle, meddelade i en intervju att han ser en växande politisk vilja att snabbt. ”Jag tror att vi talar om månader, inte år,” sade Disparte under ett besök i London till CNBC. Enligt honom kan Storbritanniens tidigare försiktighet vara till landets fördel, särskilt i ljuset av de kriser som drabbade kryptomarknaden under 2022, bland annat kollapsen av den dåvarande krypto-börsen FTX, värderad till 32 miljarder dollar.
Varför Storbritanniens försiktiga approach kan ha varit klok
Disparte menar att Storbritanniens långsamma agerande för att reglera kryptomarknaden kan ha skyddat landet från de värsta effekterna av de senaste årens kriser inom branschen. ”Många skulle nog säga att de har fått rätt genom att inte rusa in i fullständig reglering,” sade han och hänvisade till de utmaningar som kryptosektorn ställts inför.
Disparte betonar att utan tydliga regler för stablecoins och andra kryptotjänster, som handel med digitala tillgångar, riskerar Storbritannien att hamna på efterkälken i den globala teknikutvecklingen.
Storbritannien ligger steget efter EU – MiCA
EU har redan introducerat regler för stablecoins genom sin MiCA-förordning (Markets in Crypto Assets). MiCA (Markets in Crypto-Assets) är ett EU-regelverk som syftar till att skapa enhetliga regler för kryptotillgångar inom EU. Det reglerar emittenter av kryptotillgångar och tillhandahållare av tjänster relaterade till dessa för att öka konsumentskyddet och minska risker som bedrägerier. MiCA avser att ge tydlighet och stabilitet till den snabbt växande kryptomarknaden.
Även länder som Singapore har formellt reglerat sektorn, vilket sätter ytterligare press på Storbritannien att agera för att inte missa de potentiella fördelarna med den snabbt växande marknaden. Stablecoins representerar en mångmiljardindustri med ett marknadsvärde på över 170 miljarder dollar, enligt uppgifter från CoinGecko.
Disparte påpekade att en försening av regleringarna kan leda till att Storbritannien går miste om innovationer inom exempelvis realtidsbetalningar och digitaliseringen av det brittiska pundet. Den brittiska centralbanken, Bank of England, undersöker för närvarande möjligheten att introducera en digital version av pundet, informellt kallad ”Britcoin” av media.
Framtiden för Storbritanniens kryptoreglering
Storbritanniens tidigare premiärminister Rishi Sunak uttryckte en vision om att göra landet till ett globalt nav för kryptovalutor, och under hans ledning presenterades planer på att införa regler för stablecoins och kryptorelaterade tjänster, som börshandel och vårdnad av tillgångar. Dock har den nuvarande Labour-regeringen inte varit lika drivande i dessa frågor. Även om en plan för finansiella tjänster presenterades tidigare i år, som inkluderar förslag om att göra Storbritannien till ett centrum för tokenisering av värdepapper, har det ännu inte kommit några konkreta steg för att främja landets position inom kryptosektorn.