S&P500: 6086.49$ , +0.61%
OMXS30: 2594.38$ , 0%
BTC: 102564.22$ , +3.75%
XAU: 2653.41$ , +0.14%

Ryska rubeln kollapsar – Åter på samma nivå som vid krigsstarten

rysk rubel

Den ryska rubeln har fallit till sin svagaste nivå sedan februari 2022, då kriget i Ukraina inleddes. Enligt Reuters ligger nya sanktioner mot Gazprombank bakom valutans senaste tapp. Under onsdagen handlades rubeln för drygt 108 per dollar, en nivå som inte setts på över ett och ett halvt år.

Valutans utveckling sedan krigsstarten

Efter krigsutbrottet föll rubeln till historiskt låga nivåer och nådde bottennoteringen 150 rubel per dollar innan en snabb återhämtning ägde rum. Men sedan dess har den gradvis försvagats. Under 2023 har valutan tappat 20 procent av sitt värde gentemot dollarn.

En viktig faktor bakom rubelns senaste försvagning är de sanktioner som riktats mot Gazprombank, ett av de centrala bolagen inom Rysslands energisektor. Sanktionerna har enligt Reuters skapat störningar i betalningssystemet och försvårat tillgången till utländsk valuta. Samtidigt har dollarn stärkts globalt, delvis på grund av Donald Trumps valseger i det amerikanska presidentvalet.

Centralbanken höjer styrräntan för att stävja inflationen

Den ryska centralbanken höjde sin styrränta till 21 procent i oktober, från tidigare 19 procent. Det är den högsta räntenivån någonsin, enligt Bloomberg. Beslutet motiveras av att inflationen i landet inte har sjunkit i den takt som förväntats. I september uppgick den officiella inflationen till 8,6 procent, något lägre än augustis 9 procent. Många experter tror dock att de verkliga prisökningarna är betydligt högre och kan ligga kring 15 procent.

Trots den kraftiga räntehöjningen fortsätter rubeln att tappa i värde. Detta påvisar de påfrestningar som Rysslands ekonomi står inför, såsom sanktioner och ekonomiska restriktioner som införts av västländerna sedan krigsutbrottet.

Exportbolagen gynnas

Den ryska finansministern Anton Siluanov har hävdat att en svag rubel kan gynna landets exportbolag genom att stärka deras konkurrenskraft på den internationella marknaden. Men för hushållen innebär den fallande valutan ökade kostnader för importerade varor, särskilt matvaror, där priserna redan stiger snabbare än genomsnittet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

info (snabel-a) finansnytt (punkt) se