S&P500: 5123.41$ , -1.46%
OMXS30: 2495.6$ , -1.25%
BTC: 65369.27$ , +2.15%
XAU: 2370.4$ , -0.16%

Open AI:s chef får sparken

Sam Altman, VD för AI-företaget Open AI, som ligger bakom Chat GPT, avsätts från sin roll enligt ett uttalande från styrelsen. Samtidigt avgår även styrelseordföranden.

Sam Altman har blivit en framstående profil inom teknikvärlden sedan lanseringen av Chat GPT för nästan ett år sedan, vilket startade en våg inom artificiell intelligens (AI). I ett pressmeddelande på fredagskvällen meddelar Open AI:s styrelse att de inte längre har förtroende för VD:n.

”Han har varit oärlig i sin kommunikation med styrelsen, vilket har hindrat oss från att ta vårt ansvar. Styrelsen har inte längre tilltro till hans ledarskap för Open AI”, står det i uttalandet.

Beslutet kommer efter en intern utredning som styrelsen sjösatt. Mira Murati, Open AI:s teknikchef, tar över som tillförordnad VD medan sökandet efter en permanent efterträdare pågår.

”Jag har haft en fantastisk tid på Open AI. Det har varit en period av förändring för mig personligen och förhoppningsvis även för världen. Framför allt har jag uppskattat att arbeta med sådana begåvade människor. Jag kommer att dela mer om framtiden senare”, skriver Sam Altman i ett uttalande på X, tidigare känd som Twitter.

I samband med detta beslut lämnar Greg Brockman, en av Open AI:s medgrundare, sin roll som styrelseordförande men förblir i bolagets ledningsteam.

Open AI grundades 2015 men fick sitt stora genombrott för bara ungefär ett år sedan med lanseringen av deras AI-baserade chattbot, Chat GPT. Sedan dess har företaget bland annat fått en betydande investering från tech-giganten Microsoft. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg har bolaget under året närmat sig en intäkt på en miljard dollar.

Tidigare i november rapporterade Open AI själva att omkring 90 procent av de 500 största företagen i USA använder deras verktyg. Endast Chat GPT har omkring 100 miljoner användare varje vecka.

Microsofts aktie påverkades negativt av nyheten om Sam Altmans avsättning. Aktien avslutade fredagens handel med en minskning på nästan 1,7 procent och sjönk ytterligare något i efterhandeln på den amerikanska börsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Sociala Medier:

Kontakt:

[email protected]